Ami ijeszt, azt annak szánják

 A szélsőségek mögött rejlő gondolatok, elképzelések érdekelnek. Végigolvastam egy cikket, több cikket – türelmesen, de egyre értetlenebbül. A zöldek, pontosabban zöld szélsőségesek és neves tényfeltáró újságírók írnak és nyilatkoznak arról: milyen elítélhető, átlátszó, jogfosztásra irányuló módon bélyegzik meg őket zöld szélsőségesekként, aggatják rájuk a „zöld veszedelem” (Green Scare) táblát. Úgy vélik, igazságtalanul válnak támadott, zöldveszedelemként üldözött áldozatokká. A napokban egy könyv jelent meg arról, hogy a „zöld az új vörös, és hogyan áll egy egész társadalmi mozgalom ostrom alatt”. Egyértelmű, hogy a cikksorozat és a könyv az amerikai „vörös veszedelem” kampányok igazságtalan és embertelen tartalmára hajaz. Tisztázzuk, nem az érthetetlen számomra, hogy felháborítónak találják például az Egyesült Államokban az FBI arra irányuló tevékenységét, hogy mint potenciális bűnözőket megfigyelje, nyomon kövesse őket. Ezek a személyiségi jogokat sértő, vagy vélhetően sértő praktikák valóban elfogadhatatlanok. A cikkek, nyilatkozataik azonban rendszeresen felemlegetík, felpanaszolják, hogy öko-terroristáknak, zöldszélsőségeseknek tartják őket. Ezekben a cikkekben nem írják le részletesen a vélt vagy valós megpróbáltatásaikat, de előszeretettel vonnak párhuzamot a maguk és a vörösöknek/vörös veszedelmeseknek bélyegzettek korábbi üldöztetése között.Az amerikai 40-es és 50-es évek baloldalinak tartott és kommunistaszimpatizáns értelmiségiek hajszája, a “mccartizmus” azonban egy politikai leszámolás része volt és egy új rendszer kiépítését leplezte, szolgálta.A legelveteműltebb konspirációs elméletet támogatók sem képzelhetik, hogy azok, akik ma a szélsőséges zöldeket, az extrém eszközökhöz, mint például gyújtogatás, folyamodó állatvédőket és környezetvédőket öko-terroristának vagy zöldveszedelemnek titulálják, valamilyen új, a környezetvédelmet és élhető világhoz való jogokat eltipró, új rendszer hívei.

Nem beszélve arról, hogy a zöldveszedelem-aktivisták, a szélsőséges zöldek és szervezeteik szabadon,mindenadminisztratív vagy korlátozó szabályozás nélkül működhetnek, fejthetik ki véleményüket, nem törik ketté sem az ő, sem pedig hozzátartozóik vagy barátaik szakmai előremenetelét, karrierjét. Bíróság elé kerülnek viszont, ha törvénytelen vagy kárt okozó akciót hajtanak végre.

Ne lépjünk bele ebbe a csizmába!

Így az a fajta együttérzésem, amelyet történelmi megbélyegzés-párhuzamukkal, a vörös-zöld veszedelem üldöztetésének felidézésével igyekeznek felkelteni, elmaradt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 5 =