Szemét ügyek

Nejlonzacskó a fán, gumiabroncsok az erdőben, festékdobozok a parkoló autók között, kutyagumi a járdán, szétszórt szemét az utcákon, hulladékhegyek a szelektív gyűjtők környékén, rongyok, dobozok a telefonfülkékben, műanyag flakonok, sörös dobozok a tóban, alkoholos üvegek, csikkek a parkokban. Annak ellenére, hogy abban a budapesti kerületben, ahol élek, vannak utcai szemétgyűjtők, szelektív konténerek, van hulladékudvar, és még a veszélyes hulladékok elhelyezésére (elektronikai hulladék, akkumulátor, elhasználódott háztartási gép stb.) is kínálnak megoldást. Önkormányzati és magánkezdeményezésre gyűjtöttek szemetet iskolások, kerületi polgárok, lakók és politikusok; hétvégeken, illetve nagyobb ünnepek előtt pedig még az utcaseprők is rendbe teszik a területet. A szemetelési kedv azonban nem lankad. Mit lehet ez ellen tenni? A leginkább kézenfekvő megoldás a büntetés szigorítása. Sokan gondolják ezt a civilek közül és a hivatalos berkekben is. Nézzünk néhány „kreatív ötletet”.

  • Iszonyúan meg kellene büntetni az illegális szemétlerakást. Aki nem tud fizetni, mehet börtönbe. De csak a minimális életkörülményeket kell biztosítani, nehogy még jól érezze ott magát.
  • Aki szemetel, 100 óra közmunka!
  • A lakásába öntenék be egy kukásautónyi szemetet!
  • A szemetelőket 1 hét napi 8 óra utcasöpréssel büntetném, “szemeteltem, takarítok” feliratú mellényben.
  • Aki szemetel, azt azzal büntetném, hogy egy erdőben egyéb helyen lévő, nagyobb szemétkupacot is össze kell szednie és megfelelő helyre elszállítania!
  • Pórázra raknám, es 1 km-es körzetben az összes szemetet összeszedetném.
  • A szemetelőket nyilvánosan megszégyeníteném, ahogy külföldön is teszik.

Úgy tűnik, a büntetés szigorításának igénye találkozik a törvényalkotók szándékával. Az április 15-étől – parlamenti elfogadás esetén – bevezetésre kerülő szabálysértési törvény szigorúbban fogja büntetetni az illegális hulladéklerakást és a közterületen való szemetelést. Olyan mértékű lesz a bírság, amely arányos, ugyanakkor érezhető terhelést jelent az érintetteknek, és visszatartó ereje van. Szabálysértésért 5 ezertől 50 ezer forintig, ismétlésnél pedig 70 ezer forintig büntetnének. A közérdekű munka a jövőben önálló büntetésként is alkalmazható lesz.

Biztos, hogy megérett az idő a szigorításra, ugyanis a statisztikai adatok tanúsága szerint a korábbi – és jelenleg még érvényben levő – büntetési tételeknek eddig nem volt semmilyen visszatartó hatása. Két ével ezelőtt Budapesten mindössze 13.000 Ft volt a büntetés áltagos mértéke, ráadásul a kirótt összegeknek is csak a 43 százalékát tudták behajtani.

A kérdés persze, hogy a büntetési tételek emelésével meg lehet-e fékezni a „szemetelési kedvet”?  Önmagában biztosan nem, mert nem elég szigorúbb rendeleteket hozni, azokat be is kellene valakiknek tartatni. Ennek eddig nem sok nyomát láthattuk. A fenti adatbázisból az is kitűnik, hogy egy évben a fővárosban mindössze 948 köztisztasági szabálysértést derítettek fel, és ezekből csak 191 esetben szabtak ki bírságot. Egy szemét problémától egyáltalán nem mentes világvárosban!

Továbbá meglehetősen hatástalan a büntetés, ha a szemetelés tiltását, a tiszta lakókörnyezet kulturális igényének kialakulását nem támogatja a család, az iskola, a helyi közösség, ha nem támogatják hatásos és széles körű felvilágosító, szemléletformáló kampányok. Pozitív példák, jó kezdeményezések persze már vannak, de ezek többnyire esetlegesek, ad-hoc jellegűek. Valahogy nem állnak össze egy egésszé, nem válnak elfogadott és követendő értékké. Tudom, a kultúra, az attitűdök megváltoztatása hosszabb folyamat. A javulás felé tartó út talán hosszabb is, mint a lepusztításé. Én mégis reménykedem, hogy a javulás felé azért előbb-utóbb csak elindulunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + 5 =