Green or nothing

ZÖLDEN vagy SEHOGY

Az elmúlt években számos olyan kezdeményezés indult, amely feltette a kérdést: mit jelent számodra a „green life” azaz a zöld életvitel? Van, aki abban fogalmazta, fogalmazza meg, hogy igyekszik az élet minden területén mérni: milyen környezeti hatással van minden egyes hétköznapi választás, milyen környezeti hatást idéz elő azzal ahogyan a hétköznapjait éli.

A fák kivágása, a fenyőfák levágása, például karácsony előtti időszakban jó példa lehet arra, hogyan kerül vélt konfliktusba azok csoportja, akik egyetlen fa kivágását a környezetünk ellen elkövetett merényletnek tekintenek, azok csoportjával, akik a karácsonyfa nélkül el sem tudják képzelni az ünnepeket. Sokan a műanyag fákat választják, mások kampányt indítanak az újrahasznosítható karácsonyfák elterjedéséért. Egyik csoport sem méri fel (nincs is információja hozzá) a maga által támogatott mód, életvitel valós hatásait, összefüggéseit. Az öko-barát (oco-friendly) bélyegző már cipősdobozoktól egészen kompjuteralkatrészekig kerül rá a termékek csomagolására. A kaliforniai SimpleShoes cipőkészítő cég 1991-től igyekezett környezetbarát cipőket készíteni, 2004-től bevezette az igazán környezetbarát GreenToe (azaz ZöldNagylábujj) és az EcoSNEAK (azaz ÖkoSurranó) termékeit – remélve, hogy divatot teremt a fiatalok körében, akik évente több tucat sneakers-t azaz tornacipőt nyűnek el. Mára azonban leállt a cipőkészítéssel, finoman fogalmazva is irreális üzleti tervei voltak.

Csak organikus test- és bőrápoló készítményeket használj, élj zöld házban, viselj zöld ruhákat, dolgozz zöld irodai termékekkel, ne hagyj nagy „lábnyomot” a nyomtatási szokásaiddal: a lista végtelen.

KÉRDÉS vagy FELSZÓLÍTÁS

Jó kérdés-e a Green or Nothing? Zölden vagy Sehogy! Véleményem szerint nem jó kérdés, és virtuális választási lehetőséget teremt csupán. Mint valamennyi: „mindent-vagy-semmit” kérdésfelvetés. A zöld-kampányok ilyen felszólítása hosszú távon megválaszolatlan, megválaszolhatatlan marad. Mit javasolok?

Ezúttal csak néhány oldalt, böngészni: például az ún. 3G, azaz Go-Green-Gradually! – oldalakat a neten, ahol fokozatos és apró gyakorlati lépésekkel javasolják, népszerűsítik a zöldebb hétköznapok bevezetését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × egy =