Lenyomatok

The Miami Herald: „Egy machetével lőtte le a szomszédját”.

Olvasói komment. „Egyértelmű! Hol lehet machetéhez lőszert kapni?”

Ne legyen kétségünk, sok amerikai olvasó elhitte, hogy a machetével lehet lőni. Ahogyan sok magyar is elhitte a Greenpeace néhány abszurd állítását az almásfüzitői tározókról, például arról, hogy egy tízemeletnyi megszilárdult vörösiszaptömb képes belecsúszni a Dunába; hogy a vörösiszapból kioldódó anyagok, minimális mennyiségben is képesek veszélyeztetni Budapest ivóvizét; hogy a veszélyes anyagok összekeverésével azok hatása összeadódik és egy még veszélyesebb elegy jön létre. Biztos az is sokakat megtévesztett a Greenpeace bombasztikusnak szánt híre is (amelyet egyébként a bulvársajtóból vett át), miszerint már a katasztrófa előtti napon készült műholdfelvételeken lehetett látni az Ajka melletti iszaptározó gátjának repedését. A probléma csak az, hogy a gát nem ott repedt meg, ahol az iszapömlés történt, és a műholdfelvétel is máskor készült, nem a katasztrófát megelőző napon.

De nem is erről akartam beszélni, hanem azokról a címsorokról, amelyek sokszor a fenti abszurd üzeneteket egyszerűsítik könnyen befogadható, értelmezhető formára, amelyek aztán hosszú időre meghatározzák az adott cégről, szolgáltatásról, termékről alkotott benyomásainkat, érzéseinket. A témánál maradva, nézzük, milyen kép maradhatott meg lenyomatként a nézők, hallgatók, olvasók emlékezetében az almásfüzitői vörösiszap-tározókról.

A bulváros szalagcímek szerint Almásfüzitőn nem „lefedni, hanem elfedni akarnak”, csak „bűvészkednek a hulladékkal”; „mérget raknak méregre”, amely veszélyes elegyet képezve „időzített hulladékbombaként” fenyegetnek egy „újabb vörösiszap katasztrófával”, még „a kolontárinál is nagyobbal”. A „mérgek, nehézfémek”„beszivárognak a Dunába”, „ömlik az ipari szenny”, „veszélybe sodorva Budapest ivóvizét”. Az „almásfüzitői tározó mellett arzénszivárgástól”, „rákos megbetegedésektől félnek”. A helyzet orvoslása érdekében az „ügyészséghez” és az „európai unióhoz fordul a Greenpeace”. Méreg, ipari szenny, hulladékbomba, veszélyeztetés, rákos megbetegedések, feljelentések – összegezhetjük a legerősebb hívószavakat a Greenpeace akcióit követő sajtómegjelenések támadó hangvételű címeiből.

Természetesen cáfolatokról, sőt pozitív hangvételű szalagcímekkel is találkozhattunk, jóllehet ezek mennyiségben és hatásban is elmaradnak a szenzációhajhász megközelítésűektől. Ezek szerint „újrahasznosítás, ártalmatlanítás”, „talajjavítás folyik az almásfüzitői tározóknál” és „akkreditált vizsgálat bizonyítja, hogy biztonságban van a Duna és a környék élővilága”. „Almásfüzitő nincs veszélyben”, „semmilyen anyag nem szivárog a tározókból”, a „vörösiszap megszilárdult”, „elbírja az embert”, csak „a Greenpeace riogat katasztrófával”. „Rendben vannak a Tatai Környezetvédelmi Zrt. engedélyei”, a „jogszabályoknak megfelelően adott ki engedélyeket az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség”, és „a vidékfejlesztési miniszter szerint is szabályszerűen működik a Tatai Környezetvédelmi Zrt.” Ennek igazolásaként a cég „meghívta az Európai Unió képviselőit az almásfüzitői vörösiszap-tározóhoz”. Biztonság, jogszerűség, szabályszerű működés, újrahasznosítás, ártalmatlanítás összegezhetjük a legerősebb hívószavakat a Tatai Zrt. akcióit követő sajtómegjelenések támogató hangvételű címeiből.

Az, hogy végül mi marad meg ebből az üzenetkavalkádból, sok mindentől függ: az eljuttatni kívánt tartalom érdekességétől, a közreadó médiumtól, de leginkább a befogadó hiszékenységétől, beállítódásától. A híreket szenzációvá, botránnyá transzformáló, erős, felhívó címeknek nyilvánvalóan nagyobb az esélye a fogyasztó figyelmének felkeltésére, emlékezetében való megmaradásra, még akkor is, ha ezek tartalma nyilvánvaló hazugság, ostobaság, blődség. Amelyek szerint a machete lőfegyver, a rák gyógyítható szódabikarbónával, a vörösiszap tömb belecsúszhat a Dunába, és amelyek nagy komolyan megállapítják, hogy „a szennyezett levegőjű városok sokkal veszélyesebbek, mint a tiszták” (The New York Times).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy + 13 =