Elemek

Egy belga cég, az UMICORE valósította meg a világon elsőként az újratölthető, hosszú-életű Li-ion és a NiMH[1] elemek újrahasznosítását. Az eljárás, amely a környezetre gyakorolt hatást minimalizálva teszi lehetővé fém kinyerését a használt elemekből, elnyerte a European Business Awards for the Environment 2012 (EBAE), a 2012-es Európai Üzleti Díjak A Környezetvédelemért [2] döntőjének első díját, a környezetkímélő eljárások, folyamatok kategóriában.

Kobalt, nikkel, réz és egyéb ún. ritka és értékes fémek visszanyerése igen bonyolult eljárás. A folyamatban számos olyan anyag kerül a környezetbe, szabadul fel, amely – ha igen kis mértékben is – de környezetkárosító hatású.

Az UMICORE cég[3] eljárása több szempontból is újat hozott. Újrahasznosíthatóvá teszi a Lithium-ion, Lithium-polymer és NiMH (nickel metal hydride) újratölthető elemeket és akkumulátorokat, értékes és ritka fémeket nyer vissza. Ráadásul az újrahasznosítási folyamatot ún. zárt körben (closed loop recycling) valósítja meg. A zárt körben megvalósuló folyamatok nagyon magas pontszámot kapnak a környezetkímélő újrahasznosítási eljárások ranglistáján. Az új eljárás eredményeként kinyert kobalt és nikkel, a folyamathoz kapcsolódó gyártó lépésekben, új elemekbe kerül. A folyamat teljes kört ír le.

A belga eljárás nem bontja részekre az elemet, nem szedi szét őket, így szerkezetük nem sérül, nem kerül por, szennyeződés vagy egyéb organikus részecske a légkörbe. Ugyanilyen jelentőségű az a tény, hogy mivel nem alkalmaznak mechanikus beavatkozást, az újrahasznosítási eljárás után, a folyamat legvégén az elemek maradéka hulladék-lerakatba vagy feltöltőmedencékbe kerül – így a maradék-elem mérhetően kisebb kockázattal járó veszélyesnek minősülő hulladékanyag a korábbi eljárásokhoz képest.

Az elemek újrahasznosítása nem újdonság, de mindeddig korlátozott volt és kizárólag csak alapelemeket, ólom-sav elemeket, akkumulátorokat és a NiCd elemek újrahasznosítását engedélyezték a hatóságok. Az újgenerációs elemeknek és akkumulátoroknak, mint például a Li-ion és a NiMH elemeknek nem volt saját újrahasznosítási technológiája. Pedig az elsősorban hordozható elektronikus eszközökben és hibrid járművekben használatos NiHM elemek igen elterjedtek. Az újrahasznosítás mindeddig az alumíniumra és a műanyagra korlátozódott. A legértékesebb alkotóelemeik, mint amilyenek a nemesfémek, a kobalt és a nikkel – egyszerűen kárba vesztek.

Az UMICORE lehetővé teszi, hogy a mára megnövekedett mennyiségű ilyen típusú elemekből visszanyerjék az értékes fémeket és környezetkímélő módon tegyék mindezt.[4]

A legjózanabb értékelés szerint is ez az eljárás lehetőséget teremt arra, hogy Európában és világszerte teljesen megváltozzon az elemek újrahasznosításának helyzete. Egyszóval, bátran töltsék újra elemeiket!

 ——————————————————————————————————————-

[1] Lithium-ion, Lithium-polymer és NiMH (nickel metal hydride) újratölthető elemek és akkumulátorok.

[2] http://ec.europa.eu/environment/awards/whats_new.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + 15 =