Ki lesz a világ legzöldebb városa?

Szkeptikus vagyok, és sok kérdés jut eszembe, valahányszor azt látom, hogy ’zöld’ jelzőt osztanak. Mit szóljak akkor, a ’legzöldebb város’ minősítés láttán?

Mozgalmas és választásokat kínáló tágabb környezetben, kellemes és élhető lakókörnyezetben, és természetesen elfogadható és megfizethető áron szeretnénk sokan élni. Városban. Ráadásul, szerencsés esetben, olyan városban élhetünk, amelynek földrajzi fekvése természetes szépséget, adottságokat és környezetet teremt. Például tengerparti öbölben vagy folyó partján fekvő városok esetében mindez adott.

Ideális esetben mindennapjaink és saját gondolkodásunk része is már az a hozzáállás, hogy ezt a fajta környezeti gazdagságot megőrizzük, sőt tovább gazdagítsuk oly módon, hogy támogatjuk azt a fajta városgazdálkodást, városfejlesztést, amely környezettudatosan alakítja, javítja és megőrzi ezt a környezetet. Sőt! Olyan fejlesztéseket valósít meg, vagy olyan vállalkozásokat, iparágakat telepít vagy támogat helyben, a városunkban vagy annak környékén, amelyek szintén környezettudatosak, valamilyen mértékben biztonságot teremtenek ebből a ’zöld’ szempontból is.

A gyakorlat azonban azt mutatja, mi városiak hatalmas nem-zöld lábnyomot hagyunk nap mint nap magunk mögött. Van olyan elemzés, amely szerint, háromszor akkora lábnyomot hagyunk, mint amekkorát a Föld elviselhet. Mindez azokon a mindennnapi döntéseken múlik, amelyekről már nem is gondoljuk, hogy döntések – annyira beidegződések, szokások. Sok esetben rossz szokások. Mint, amikor levisszük a szemetet, vagy bevásárolunk, vagy beugrunk egy közeli címre – autóval, anélkül, hogy odafigyelnénk, mi kerül a szemétbe, mit vásárolunk és milyen csomagolásban, és miért nem megyünk villamossal.

A Legzöldebb Város kezdeményezés egyértelműen fogalmaz: a városban élőkön, dolgozókon és azon átutazókon múlik, zöld-e a város és zöld maradhat-e egy város. A kezdeményezők megszólítanak mindenkit, konkrét programokat indítanak és ebben azzal garantálják az aktív részvételt, hogy a lakosságnak, a vállalkozóknak, a látogatóknak, a foglalkoztatóknak, a városvezetésnek – egyszóval mindnekinek lesz feladata, amelyhez megkapja a segítséget, gyakorlati útmutatást és bátorítást is. Ráadásul mindezt szakmai mutatókkal mérni fogják és kiértékelni.

Nem kevesebbet szeretnének, mint 2020-ra a világ legzöldebb városa lenni – vagy maradni! Drukkolok nekik és kicsit irigykedve fogom figyelni, követni, hogyan csinálják.

Kik ők? Hol van ez a város?

A város Vancouver, és akik mindezt elindították és csinálják: azok Vancouver polgárai.[1]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 3 =