Női fehérneműk és környezetvédelem

A ruhaipart az utóbbi években komoly támadások érték, közöttük olyan óriásokat is, mint a Zara, a Diesel, az Adidas, a Nike,a  Puma stb. A kifogások a gyártás során  felhasznált vegyi adalékanyagok egészségkárosító és környezetet (pl. vízháztartást) szennyező voltára irányultak. Nem vitatom, a zöld kritika célja nemes, a fogyasztókat védi, de nem tudom maradéktalanul eloszlatni a gyanúmat, hogy itt másról is szó lehet. Például a konkurencia háttérmunkájáról. Ebből a szempontból érdemes lenne egyszer számba venni, mely cégek maradnak ki rendszerint a kampányokból, kiket nem állítanak pellengérre, mert az bizony sokat elárulhatna az öldöklő verseny kellős közepén indított leleplező akciók mögöttes szándékairól.

Arra sincsenek információim, hogy ezek a támadások okoztak-e bármilyen kárt a gyártó, forgalmazó cégeknek, de tény, hogy – akár a forgalom, akár az image védelme miatt – többen technológiai változtatásokat vezettek be, vagy ígérték meg, hogy teljesen kivonják a veszélyes vegyi anyagokat termékeiből, és különféle környezetbarát akciókat indítottak. Utólag és proaktívan is. De nem csak a megvádolt cégek élnek ilyen eszközökkel, hanem, azok is, akik – kereskedelmi, vásárlásösztönző, image-javító – fantáziát látnak a környezetvédelem zászlóra tűzésében. Ezek közül kiemelek egyet, az Intimissimi éppen most futó „Megéri újrahasznosítani” kampányát.  Az akció prospektusa szerint bármilyen márkájú, régi fehérneműt kuponra cserélnek, amelyet boltjaikban, beszámítanak valamilyen megvásárolni kívánt Intimissimi termék árába, de csak a vételár 20 százalékának erejéig. Tehát itt lényegében egy 20 százalékos árengedményes akcióról van szó, amelynek keretében megszabadítanak néhány megunt holminktól, amelyekből aztán különböző használati tárgyakat készíttetnek. Rendben, a marketing szempontot és a mögöttes szándékot is értem, de mit szólnak mindehhez a fogyasztók? Más kutatási lehetőség híján megkérdeztem nőnemű munkatársaimat, ismerőseimet. Az válaszok nagyon egy irányba húznak. Az akciót majdnem mindenki jónak, ötletesnek tartja, bár maga egyáltalán nem venne részt benne. Nem, mert használt, intim ruhadarabjaikat nem szívesen adnák át senkinek, pláne nem egy fehérneműket áruló elegáns boltban. Ez fenntartásokat, rossz érzéseket kelt bennük.  Ráadásul úgy vélik, nem sokat nyerhetnek az ügyleten, az így kapott engedmény kevés ezeknél a márkás, de drága termékeknél.  Többen félreérthetőnek, bonyolultnak is tartják az akció szabályainak leírását, különösen azok, akik csak a neten tájékozódtak. Mutatok néhány tipikus véleményt interjúalanyaim válaszaiból.

Fenntartásom van a férfi és női alsó visszaváltásával, ez nekem valahogy nem vonzó, semmiképpen sem élnék ezzel a lehetőséggel.

Nekem alapvetően tetszik ez az akció, már a gyakorlatban is láttam, és gondoltam is rá, hogy részt veszek benne.

Alapvetően tetszik az ötlet, de attól, hogy az ember a bugyiját és a melltartóját (is) kell, hogy leadja, van bennem valami rossz érzés.

Én személy szerint nem élnék a lehetőséggel, mivel szerintem a fehérnemű egy intim dolog, és nem szívesen vinném be, hogy kapjak cserébe egy kupont.

Ha most vennék valami új Intissimit, összeszedném otthon a fehérnemű szemetet, s kapok, amit kapok, elvinném, ne foglalja tovább a helyet a fiókban. Tényleg évekig pakolgat az ember régi ruhákat, mert nincs szíve kidobni.

Nem tetszik, hogy egy vonzó, igen egyszerű üzenetről (a cuccok kuponértéke) kiderül, hogy egyáltalán nem is annyi, és nem is pont úgy.

Bonyolult, ha rendesen elolvassa az ember, akkor kiderül, hogy nehézkes a felhasználása, ráadásul ez egy jó drága márka. Egyébként pedig szkeptikus vagyok az újrahasznosítást illetően is.

Túlságosan bonyolultnak tartom a részleteket. Komoly fejszámolás kell az üzletben, hogy mennyit is ér a kuponom, és még akkor is lehet, hogy ha számolgattam, hogy csalódás ér a kasszánál.

Szerintem azt a lehetőséget kihagyták, hogy az én környezet-tudatosságomra építsenek, szóval, hogy egyszerűen jót teszek már azzal, ha visszaviszem ezeket a ruhadarabokat!

Arra azért kíváncsi lennék, kinek, milyen véleménye, netán tapasztalata van erről, vagy akár más, ruhaipari környezetvédő akcióról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 + 6 =