Kólaszabadság

Forrás: zsirfa.hu

Úgy látszik, a kólagyártóknak néha az állatok fontosabbak, mint az emberek. Ennek a meghökkentő állításnak két, közelmúltban napvilágot látott hír az alapja. Az egyik arról szól, hogy a Coca-Cola a WWF-el összefogva akciót indított a sarki jégtakaró, a jegesmedvék élőhelyének megőrzése, egyedülálló élővilágának megóvása érdekében. Szép, nemes, a jegesmedvék nevében is köszönöm! Még akkor is, a környezetvédelem címkéjének felhasználásának szándéka nyilvánvaló.

A másik hírben viszont arról olvasok, hogy New Yorkban a legnagyobb kólagyártókat tömörítő American Beverage óriási kampányt indított egy egészségvédelmet célzó helyi rendelkezés ellen. Történt, hogy Bloomberg, New York polgármestere csökkenteni akarta a cukros üdítőitalok kiszerelését, tehát nem az üdítőket tiltotta volna be, csak korlátozta volna a flakonok méretét. A polgármester ettől a lépéstől a fogyasztás csökkenését és ennek következtében az elhízás és cukorbetegség visszaszorulását várta volna, természetesen más, hasonló célokat szolgáló beavatkozásokkal együtt.

A birodalom persze visszavágott, nagyszabású kampányuknak meg is lett az eredménye, a lakosság 60 százaléka melléjük állt, és az üdítőgyártók által indított eljárást is megnyerték a bíróságon. Ha igazak az állítások, ami szerint a cukrozott italok nagyban veszélyeztetik az emberek egészségét, feltehetjük a kérdést, a kólagyártóknak van-e annyira fontos az emberélet, mint a jegesmedvéké? Persze kampányuk nem csak az egészségről, hanem a szabadságról is szólt, arról, – csakúgy, mint más legális szerek, a dohányzás, alkohol esetében –, hogy azt azért mindenki maga dönthesse el, mit eszik, iszik, mi a helyes és mi a helytelen. Az egyik fogyasztó jogvédő (!) egyenesen így fogalmazott: „minden New York-i igyon egy jó nagy kortyot a szabadságra”.

Emlékszem, Svájcban hasonló vitát folytattak le annó a biztonsági öv használatáról.  A kötelező használatot elutasítók ugyanígy érveltek, szerintük ez kizárólag egyén felelőssége, hiszen baleset esetén is legfeljebb magának árthat vele, másoknak nem. A biztonsági öv kötelező használata mellett érvelők viszont azt mondták, ez nem csak az egyénre tartozik, ugyanis ha a balesetben megsérül, a közösség adóiból kell kezelni, eltartani.

Ki mit gondol erről? Igazuk van a kólagyártóknak, ha a szabadsággal érvelnek?  Tényleg, van-e, lehet-e joga, beleszólása egy közösségnek, hogy minket, magunktól is megvédjen?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kilenc + 17 =