Dobd be pontosan a szelektívbe!

Több ízben írtunk már a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról. Egy hírlevélben (itt olvashatja) bukkantunk rá a Berlini Közterület Felügyelet szemléletformáló kampányára, amiben a szelektív gyűjtésre buzdítja a német főváros lakóit. Hihetetlen, mégis hiteles adatokkal támasztják alá érveiket: a megfelelő hulladékgyűjtéssel és elhelyezéssel közel 403 000 tonna széndioxid kibocsátását kerülhetné el a metropolisz.

Névtelen

Apropó, kidobás. Kik dobhatnának pontosabban, mint egy profi kézilabda csapat játékosai? Ezért a kampány arcainak a Bajnokok Ligájában is szereplő Füchse Berlin csapatának játékosait nyerték meg. Ez mégsem egy sportblog, így nem sorolnánk fel a videókban szereplő kéziseket, de a spanyol ikon, Iker Romero neve azért mindenkinek ismerősen csenghet. A sportolók hat humoros videóban mutatják be (itt), hogyan kell a különböző hulladéktípusokat megfelelően a kukába dobni. Minden a helyére kerül: pizzásdoboz, borosüveg, stb. Azt, hogy a berliniek komolyan gondolják a szelektív gyűjtés és a környezetvédelem fontosságát, az is bizonyítja, hogy a Közterület Felügyelet honlapja felfrissített arculattal (elérhető itt), vonzó designnal várja és támogatja a téma iránt érdeklődőket.  Akár megtekinthetjük a 2010-ben felállított Guinness-rekordot is (itt), amikor 6401 kukából raktak ki színes képet.

Nem szeretném továbbírni a „nyugaton minden olyan jó, itt meg olyan rossz” című tragikomédiát, de az ehhez hasonló kezdeményezések miatt valóban érdemes lenne kicsit nyugatra tekintgetnünk. Jó lenne, ha nagyobb városainkban, s persze a károsanyag-kibocsátás miatt elsősorban Budapesten is lennének hasonló kezdeményezések. A lakossági fórumok, postaládába belapátolt szóróanyagok helyett legyünk kicsit kreatívak. Kezdhetjük saját környezetünkben! Egy játszótéri szemétgyűjtő-akciónál, vagy humoros flashmobnál kevés jobb reklámot tudok elképzelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 + 7 =