Vajon mitől bio a biohair?

A márkanév kicsit megtévesztő, a fogalmak mintha összemosódnának. A Biohair honlap bemutatkozójában ugyanis elhangzik, hogy „kizárólag természetes hatóanyagokkal, natúrkozmetikumokkal dolgozunk.”

Na de a natúrkozmetikum mégsem ugyanaz a fogalom, mint a bio! Vajon mi lehet a különbség? „A natúr termékek olyan arc- és testápolási készítmények, melyek előállításához kizárólag természetes eredetű alapanyagokat használnak és szintetikus kémiai anyagoktól mentesek. A természetes összetevőket azonban nem biztos, hogy bio előírások szerint termesztették. Így egy natúrkozmetikumban például előfordulhat növényvédőszer-maradék vagy állati eredetű összetevőknél  gyógyszermaradvány” – írja a Tudatos Vásárló magazin.

SAM_3201

Akárhogy is van, a márkanév telitalálat, hiszen a vevőket mágnesként vonzza az öko, bio, organikus, természetes és natúr szavakkal illetett termék, na meg talán az a nem elhanyagolható szempont is, hogy olcsón, bejelentkezés és sorban állás nélkül, percek alatt, akár a késői órákban is elkészül az új frizura. Egy hajvágás mindössze 1.300.- forint, a hűséges vendégeknek minden negyedik alkalommal fejmasszázs jár.

A 2011-ben indult fodrászati lánc gomba módra szaporodik Magyarországon, pedig jócskán vannak elégedetlenkedők. Egy fórumon valaki megjegyzi: „Ez egy üzletlánc, multisok, tehát futószalagon kezelik az embert, nem érdekli őket az eredmény vagy hogy a vendég elégedett lesz-e. Az ott dolgozókról azt mondják, amatőrök, kezdők, profi fodrászt nem fogsz ott találni.”

A sok negatív visszhang ellenére mégis úgy tűnik, hogy az üzletlánc bevált, a magyar Facebook-oldal kedvelőinek száma már közel jár a 26 ezerhez, míg a YouTube bemutatkozót több, mint 29 ezren látták. „Én már hatszor voltam rövid női frizurát vágatni a budaörsi szalonjukban, idáig mindig meg voltam elégedve! (6 alkalommal, 4 fodrásznál)” – írja Gyöngyvirág16.

SAM_3200

Elgondolkodtató, vajon miből származik az a meggyőződésünk, hogy a természetes kozmetikumok jobbak, mint a többi. Miért hisszük el, hogy a bio és natúrkozmetikum varázsszer, szuper egészséges és csak jót tehet velünk? A természetes, vegyszermentes összetevők valóban jobb hatásúak-e? A természetes fogalma manapság kezd összenőni a jóval, pedig rengeteg vegyszer alapú gyógyszer gyógyít, sőt életet is ment, nem beszélve egyes növényekről, melyekre akár allergiásak lehetünk. Az igazság valahol a kettő között lehet…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy + tizenhét =