Nők és a környezetvédelem

Környezetvédő berkekben gyakran emlegetett tény, hogy a nők nagyobb figyelmet fordítanak a környezetvédelemre, a fiatalok pedig nagyobb tájékozottságot mutattak a témában, mint az idősebbek. Most csak a nemek közötti különbségeket vesszük szemügyre, de később megvizsgáljuk, mit mutatnak a korcsoportok szerinti megoszlások.

A kutatások többségében az az eredmény jött ki, hogy a nők környezet iránti beállítódása pozitívabb, mint a férfiaké, ami azzal magyarázható, hogy a nők jobban megfontolják saját cselekedetük másokra gyakorolt hatásait. Az egyik felmérés adatai szerint a nők 57 %-a, míg a férfiaknak csak 40 %-a volt hajlandó többet fizetni a környezetbarát termékekért. A nők nagyobb gyakorisággal vesznek részt olyan zöld tevékenységekben is, mint az újrahasznosítás és vásárlás. Mivel általánosan elmondható, hogy a nők többet vásárolnak, ezért a nők környezettudatosságának magasabb szintje pozitívan értékelhető jelenség.

2

Saját kutatásaimban hasonló eredményeket kaptam, ha mértékében nem is, de irányultságában mindenképpen.  A nők majdnem minden környezetvédelmi szegmensben jobbak, mint a férfiak, pontosabban saját csoportjukon belül nagyobb arányt képviselnek azok, akik környezettudatos módon viselkednek. Legnagyobb arányban a szelektív gyűjtésben különböznek a férfiaktól, de a komposztálók aránya is náluk magasabb. A férfiak viszont a veszélyes hulladékok megfelelő helyre való szállításában értek el jobb eredményt, igaz, csak néhány százalékkal, ráadásul nem is minden anyag esetében. A megmaradt festékek, hígítók és az elektronikai hulladékok esetében inkább a férfiak, viszont a gyógyszerek és háztartási olaj környezetbarát elhelyezésében a nők járnak el helyesebben. Nyilvánvaló, hogy ebben a felvállalt szerepek (férfimunka, női munka) és az autóhasználat is meghatározó lehet. Van, ami a nőkre és van, ami a férfiakra marad.

t1

1

Összességében a környezettudatos fogyasztói magatartásnál kicsi a különbség a két nem között, de ha az egyes összetevőket is megnézzük, beszédes különbségekre bukkanhatunk. Négy területen van markánsabb különbség, mind a négy a nők javára. Ők azok, akik közül kevesebben dobják ki használt ruháikat, inkább továbbadják másoknak. Vásárláshoz inkább papírból, szövetből készített táskát, vagy a kosarat visznek, és többen hajlandók környezetbarát termékeket vásárolni. A férfiak egyedül a vízzel való takarékoskodásban mutatnak többletet, de ott sem sokat, mindössze 1,7 százalékot.

Az egyes tevékenységet gyakran végzők aránya, százalékban

t2

Összességében megerősítést nyert nálam is, hogy a nők között többen vannak a környezetvédelem iránt elkötelezettek. Bár átlagosan nem nagy az előnyük a férfiakhoz képest, mindössze 6 százalék, de vannak egyes területek, ahol ennél jóval nagyobb a különbség: például a szelektív gyűjtésben, a használt ruhák továbbadásában és a környezetbarát termékek preferálásában.

4

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy + 12 =