Láthatóvá festett biciklisek

Nagy ötlettel állt elő a Volvo. Olyan festékanyagot dobott piacra, amellyel, ha befújják magukat a kerékpárosok, éjszaka is láthatóvá válnak. A Lifepaint (micsoda név!) márkajelzésű spray festékanyaga napközben láthatatlan, csak sötétben veri vissza a fényt, és legalább 10 napig kitart. Előnye még, hogy a ruházaton kívül más tárgyakat: hátizsákokat, rollereket, gyerekkocsikat, kutyavezető szíjakat, nyakörveket stb. is láthatóvá tesz.

drugics_volvo_2De vajon szükség van erre? Nem elegek az előírt világítótestek, led csíkok, lézeres lámpák, prizmák, láthatósági ruhadarabok? Talán elég lenne, ha mindenki szabályszerűen járna el, és az autósok figyelme is lankadatlan lenne. A baleseti statisztikák viszont nem erről tanúskodnak. 2014-ben a személysérüléses balesetek okozói között a második helyen a kerékpárosok voltak, megelőzve még a tehergépkocsival és a motoron közlekedőket is. A biciklisek állítják, hogy ők többségében inkább elszenvedői, mintsem okozói a baleseteknek. Ez, még ha igaz is, senkit sem vigasztal. Ráadásul az esetek többségében nem is lehet szétválasztani: az is lehet elszenvedője egy balesetnek, aki okozta azt. Számunkra ennél is fontosabb kérdés lenne, hogy mennyien veszélyeztetik magukat és másokat, akik kivilágítatlan kerékpárral közlekednek. Szerencsére ilyen felelőtlen emberek egyre kevesebben vannak, de ne legyen kétségünk, még vannak. Egy debreceni „lámpaszámlálásos” felmérés szerint a tavalyi évhez viszonyítva 67,8-ról, 72 százalékra nőtt azoknak a száma, akik a bicikli elejét és hátulját is kivilágítják. A semmilyen lámpával nem rendelkező, teljesen szabálytalan kerékpárosok aránya a tavaly tavaszi 17,9 százalékról idén 12.46 százalékra esett vissza.

Személysérüléses közúti közlekedési balesetek az okozók szerint (KSH, 2014.)

durgics_diagram

A statisztikai adatok javulása ellenére elkelne egy ilyen új védelmi eszköz. Ártani nem árt, a ruházatot nem károsítja, remélhetőleg nem ártalmas az egészségre és a környezetre sem, viszont erős figyelemfelkeltő hatása van. Persze használata el is kényelmesítheti az autósokat. Hozzászoknának az automatikus láthatósághoz, az erős visszaverődő fényekhez, így aztán komoly bajba kerülnének azok a biciklisek, akik egyáltalán nem használnak ilyen szert. És ilyenek – részben az ár, részben a hozzáférhetőség miatt – sokan lennének.

drugics_volvo_3

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − 4 =