Utcaművészet és tengeri világ

London utcáin járdarajzokkal hívják fel a figyelmet a folyamatosan pusztuló tengeri állatvilágra. Egy eldobott cigarettacsikk vagy cukorkás zacskó útja nem áll meg a járda kövén, egy eső elmossa, és végül nagy eséllyel az óceán vizében köt ki. A tengerbe jutó hulladékot a benne élő halak, teknősök, madarak és egyéb élőlények tápláléknak tekintik, saját vesztükre. A Föld lakosságának felelőssége, hogy a tengerben hányódó, jelenleg több mint 250 ezer tonna műanyag szemét mennyiségét ne növelje tovább.

03

A környezetvédelmi jelentések szerint a felelőtlen szemetelés közel 700 állatfajt érint, 17%-uk már veszélyeztetett. A Műanyag szennyezés világ óceánjaiban nevű felmérés azt mutatja, hogy a legszennyezettebb az Indiai-óceán, valamint a Csendes- és az Atlanti-óceán az Európa-Észak-Amerika-Japán közötti szélességi körökön. A Földközi-tenger és a Fekete-tenger helyzete sem sokkal jobb. Ezekben a vizekben a tengeri állatok kénytelenek élelmüket szennyezett forrásból előteremteni. Így történhetett meg, hogy ma a tengeri madarak 90%-nak és a teknősbékák 60%-nak gyomrában van emészthetetlen műanyag szemét.

02

Ez a probléma ihlette meg Paul Curtis művészt, aki egy rendhagyó módszerrel szemlélteti a helyzetet. A tisztítással „festő” alkotó magasnyomású vízsugárral és egy sablon segítségével mos a londoni járdákra állatrajzokat. A technika lényege, hogy magával a folyamattal is tisztábbá varázsolja a környezetet. Természetesen a gyalogosforgalom hatására idővel újrakoszolódnak a kövek, így szimbolikusan London utcáin is kipusztulnak a tengeri állatok.

04

A Lidl és a Keep Britain Tidy (Tartsuk Britanniát Tisztán) projekt a járókelőkben igyekszik tudatosítani a környezetre való odafigyelés fontosságát. Egy új kutatás szerint a fiatal generáció elsősorban önmagát tartja a szemetelés fő forrásának. Ők már látják: az egyénnek felelőssége van abban, hogy természeti kincseink ne tűnjenek el. A járdarajzok mulandó jellege is arra figyelmeztet, hogy most kell cselekedni. Előzzük meg, hogy a természet szépsége ne halványuljon el a járdarajzokéval együtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + nyolc =