Két tenger vagy zöld erdő?

zold-kek-07Michigan State University kutatói által végzett kutatás megállapította, hogy a mentális egészség szempontjából a kék tenger sokkal hasznosabb, mint a zöld erdő.  Ám ez csak akkor igaz, ha elég közel lakunk vízhez, és ha gyakran van lehetőségünk a nagy kék felületre nézni. A tenger „előnye” mindazonáltal relatív, mert a fák is csodákra képesek. Egy másik vizsgálat szerint már egy egyszerű séta a fákkal szegélyezett úton is jelentősen csökkenti a stressz-szintet. Ráadásul minél több a fa, annál jobban. Ez a dózis-válasz elmélete, amelyet most sikerült igazolni az Illinoisi és a Hong Kong-i Egyetem kutatóinak.

zold-kek-02

A kutatók önkéntes résztvevőket toboroztak, akiket különböző stressz-hatásoknak tettek ki: öt perces rögtönzött beszédet kellett tartaniuk, illetve matematikai feladatot kellett megoldaniuk kérdezőbiztosok és kamerák előtt. Amikor stressz-szintjük elérte a maximumot, 3D-s videofelvételeket nézettek meg velük különböző fakorona borítottságú (0-70 százalékos) helyszínekről. Az adatok összesítése után kiderült, hogy a fák sűrűsége, mennyisége és a stressz-szint között erős az összefüggés. Minél több a fa, annál gyorsabb, erőteljesebb a stressztől való szabadulás. Ami még meglepő, hogy a dózis-válasz nem csak az erdőségek, hanem a városi parkok, út menti fák esetében is igaz. Ékes bizonyítéka annak, hogy a városi fák is mennyire fontosak egészségünk védelmében.

zold-kek-06

1 thoughts on “Két tenger vagy zöld erdő?

  1. Igen, a fák nemcsak megnyugtató érzetet, de egészséges levegőt is biztosítanak. És egyre kevesebb van belőlük.. A városi fák pedig még hasznosabbak, a szálló port és az olyan szennyezőanyagokat, mint a szén-monoxid, kén-dioxid és nitrogén-dioxid.
    Arról meg nem is beszélve, milyen jó nyáron egy árnyékos padon üldögélni.
    Az erdőket pedig nagyon meg kell becsülni, továbbra is az egyik legsokoldalúbb nyersanyagunk. Nem esztelenül kivágni mindet, hanem egy normális rendszerben, felelős erdőgazdálkodással biztosítani az erdők megújulását. Pl. a Tetra Pak csomagolásokon az FSC logó is ezt jelöli, és egyre több vállalat, üzletlánc ezt részesíti előnyben, nekünk csak tudatosan kell választanunk: http://bit.ly/tudatos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 1 =