A légszennyezés a mentális állapotra is kedvezőtlenül hat

Azt már vizsgálatok sora igazolta, hogy a légszennyezés, ezen belül is elsősorban a nitrogén-dioxid és a szilárd részecskék, komolyan veszélyeztetik a lakosság egészségi állapotát, különösen a sűrűn lakott, forgalmas nagyvárosokban. A svéd Umeåi Egyetem kutatói most azt is kiderítették, hogy a légszennyezés a gyermekek és serdülők agyi, kognitív fejlődésére is negatívan hat. Kutatásukban, amelyben több mint félmillió, 18 éven aluli gyermek pszichiátriai rendellenességekre felírt receptjeinek (nyugtatók, altatók, antidepresszánsok) adatait vetették össze egy-egy terület légszennyezési mutatóival, erre bizonyítékokat is találtak. A 10 mikrogramm/köbméternél magasabb nitrogén-dioxid koncentrációjú területeken 9 százalékkal magasabb volt a problémák előfordulási aránya. Ezen nem változtatott az sem, ha a társadalmi, gazdasági és demográfiai tényezőket is figyelembe vették.legszennyezes01

Következtetésük: van összefüggés a légszennyezésnek való kitettség és bizonyos pszichiátriai betegségekre felírt gyógyszerek között.

„Az eredmények azt is jelenthetik, ha csökkenteni tudjuk a levegőszennyezést, elsősorban a közlekedésből származó légszennyezést, csökkenthető a gyermekek és serdülők pszichiátriai zavarainak kockázata is” – jelentette ki Anna Oudin, az Umeåi Egyetem vezető kutatója.

Az Egészségügyi Világszervezet listáin az egyik legsúlyosabb egészségügyi veszélyként szereplő légszennyezést már korábban összefüggésbe hozták a neurológiai és mentális egészségi problémákkal. A felnőtteknél különösen a depresszió és a szorongás, a gyermekeknél pedig az értelmi funkciók csökkenése és az autizmus zavarai sorolhatók ebbe a körbe.legszennyezes02.png

Az Umeåi Egyetem kutatói szerint az eredmények összhangban vannak a korábbi tanulmányokkal, de ez az első vizsgálat, amely hosszabb távon is igazolni tudta ezt az összefüggést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt − kettő =