A világ legöregebb fái

Svédországban bukkantak rá erre a közel 10 ezer éves (9550), négy méter magas lucfenyőre. Pontosabban csak a gyökérzete ilyen idős, a látható részei jóval fiatalabbak. A fatörzs ugyanis az 500-600 éves életciklusa végén elhal, ám a gyökérzetből újabb nő ki. A hatóságok azt tervezik, hogy a vandálok és a trófeagyűjtők pusztítását megelőzendő, kerítést építenek köré.

A Guinness Világrekordok könyve szerint eddig ez a gyönyörű, terebélyes, Kaliforniában található bristlecone szálkás fenyő volt a legrégebbi élő szervezet, 4850 éves. Pontos helyét a fa védelmében az Amerikai Erdészeti Szolgálat titokban tartja. Ennél a Matuzsálemnél (így nevezik) is öregebb, 5 ezer éves volt az ugyanabból a fajból származó Prométheusz-fa, amelyet – máig vitatható indokok alapján – 1964-ben kivágtak.

Görögország legöregebb, 4 ezer éves fája egy családi birtok udvarán található. A fa a 2004-es olimpia jelképe volt, és az ágaiból készült koszorú koronázta a maratoni verseny bajnokát. A fa kerülete 12,5, átmérője 3,64 méter.

Görögország legöregebb fája, Kréta szigetén

Az Inochinushiyashiro no Mukunokinak nevezett növény Japánban, egy híres szentély Izumo Taisha közelében található. A szent fa 6300 éves, 17 méter magas, 5,8 méter átmérőjű.

Japán híres szent fája

Hatezer éves majomkenyérfa (baobab) Szenegálban. A fa kerülete 30, átmérője 10 méter. A majomkenyérfa kérgét gyógyászati célokra is használják, pl. lázcsillapításra, illetve más növénnyel kombinálva a malária elleni védekezésre. A levelek és gyökerek gyomor- és mellkasi panaszokra használhatók.

A nagy majomkenyérfa Szenegálban

A középkori Aberglasney-ház az egyik legszebb kertje Walesben, amelyben a több ezer éves tiszafák alagutat képeznek. Az évek során a tiszafa törzsek ágai összeolvadtak, így ma már nehéz számolni, hogy hány különálló fa van az alagútban. A Yew Tunnel Wales egyik legismertebb turisztikai látványossága.

Tiszafa alagút Walesben

Fotók: Wikipédia

Forrás: http://mkbizon.net/wp/extraordinary/old-trees/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét + 15 =