Csendháborítás, de van ellenszer

Lakásunkhoz közel van néhány egyetemi kollégium, ahol időnként bulit rendeznek. Mivel büféjükben alkoholos italokat is árusítanak, gyakori jelenség, hogy részeg egyetemisták randalíroznak az utcán. Ha szóvá tesszük, azt felelik, hogy közterületen vannak, és már egyébként sincs már érvényben a csendrendelet. Van, csak másképpen hívják, de erről később.

A társasházban, amelyben élek, az egyik lakó felújítást végzett. Ki is írta a faliújságra, hogy a munkálatok előreláthatóan 4-5 hétig fognak tartani, az okozott kellemetlenségekért pedig előre elnézést kért. A felújítás ezzel szemben 5 hónapig tartott és hatalmas zajjal, porral, piszokkal járt. Amikor felelősségre vontuk, azzal védekezett, hogy ő előre szólt, és a zajos tevékenység csak reggel 8-tól este 8-ig tartott, tehát ő mindenben jogszerűen járt el. Ez nem így van! A Polgári Törvénykönyv 2013. évi V. törvény 5:5. § alapján az ingatlanok tulajdonosai, használói kötelesek tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédjaikat szükségtelenül zavarnák, vagy amellyel jogaik gyakorlását (ide tartozik a pihenéshez való jog is) veszélyeztetnék.

Mondhatnánk, ezek városi jelenségek, vidéken legalább csendesebben élnek, de sajnos ma már ez sem igaz.

Falusi rokonaink háza előtt, amely a benzinkúttal szemben van, megállt egy mezőgazdasági munkagép, amit vezetője magára hagyott (!) és kb. háromnegyed óráig teljesen feleslegesen járatott. Mivel a zaj és rezgés egy idő után nagyon idegesítővé vált, szóltunk a vezetőjének. Az volt a pökhendi válasza, hogy szokjuk meg faluhelyen a traktort, különben is közúton van, ezért addig zajonghat a gépével, ameddig csak akar. Szóltunk a rendőröknek is, akik azzal próbáltak lerázni, hogy a Kresz ezt nem tiltja. A Kreszt valóban nem, de a 2012. évi II. törvényt (195. §) igen, amely kimondja, hogy aki indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas mások nyugalmának megzavarására, szabálysértést követel. (Feljelentést a rendőrégen lehet tenni.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + 17 =