20 millió fa 20 év alatt

Egy világhíres brazil fotós és felesége, Sebastião és Lélia Salgado gondolt egy merészet, és egy szinte teljesen elpusztult – egykoron őserdőkkel borított – terület rehabilitációjába, a növény- és állatvilág újraélesztésébe kezdett. Először létrehoztak egy kis, nonprofit civil szervezetet, az Instituto Terra-t, majd az ide tömörülő szenvedélyes, elkötelezett környezetbarát emberekkel együtt nekiláttak az erdő telepítésének.

Forrás

Úgy gondolták, hogy a területen elültetett őshonos növények, előbb-utóbb vissza fogják „csalogatni” az állatokat is. Jól gondolták. Munkájuk eredményeképpen újra életre kelt a vadvilág, ahol korábban halálos csend volt, most madarak csiripelnek, rovarok döngicsélnek. Összesen mintegy 172 madárfaj tért vissza, valamint 33 emlős, 293 növény, 15 hüllő és kétéltű faj, tehát egy egész ökoszisztéma épült ujjá a semmiből.

Forrás

Ez az erdőtelepítés egy trópusi mikroklíma újjászületéséhez vezetett. Az új fák rögzítették a talajt, az erős viharok csapadékát elnyelte a talaj, feltöltődtek a patakok, mérséklődött az erózió és jelentősen csökkent a gyors árvizek veszélye.

Kapcsolódó videó

Csak az elismerés és a tisztelet hangján szólhatunk erről a fantasztikus teljesítményről. Jó lenne valami hasonlót nálunk is elkezdeni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 − 10 =