Helyi megoldás egy világméretű problémára – avagy műanyag helyett ehető hulladék

Sem az újítás, sem a róla szóló hír nem mai, de itthon eddig még nem találkoztunk ezzel a környezettudatos megoldással.

Ugye ismerik a hatosával csomagolt sörösdobozokat, amelyeket a tetőrésznél praktikus műanyag fóliával fognak össze. Aki még nem találkozott volna ilyennel, láthatja a fotókon, persze nem az eredeti rendeltetési helyén, hanem egy teknősön és egy sirályon, elrettentő példaként, milyen szörnyű károkat okoz a felelőtlenség.

Még a teknős páncéljánál is erősebb
Kéretlen fejdísz

A hatos sörkészletet sokan szívesen viszik magukkal, amikor horgászni vagy halászni indulnak, különösen Dél-Floridában, bár abban biztosak lehetnünk, hogy nem pusztán ott.

Hogy ne kelljen kerülgetni a fölöslegessé vált fóliát, vannak, akik egyszerűen a vízbe dobják. Mint a szívószálat, vagy más műanyagból készült egyéb tárgyakat, amelyeknek sok-sok tengeri állat áldozatul esik. Vagy, mert belegabalyodnak, vagy, mert tápláléknak hiszik.

A probléma mértékéről már egy 1984-es New York Times cikk megdöbbentő képet festett. Eszerint egy-két millió vízimadár és több mint százezer vízi emlős pusztul el évente a gyűrűk, hálók és egyéb tengervízbe dobált hulladék miatt. Ez 35 évvel ezelőtt volt!! A műanyagfogyasztás mértéke azóta radikálisan tovább nőtt, ma már például egyre több gigaméretű „luxusváros” járja a tengereket és óceánokat, mind több szemetet öntve maga köré. A pusztítás mértéke tehát azóta nem csökkent. Egyes becslések szerint, ha a jelenlegi műanyagfaló magatartásunk nem változik, 2050-re több lesz a műanyag a tengerekben, mint hal.

Nos, ezt a tendenciát biztosan nem fordítja meg az a floridai kézműves sörgyár, akik megoldást kerestek egy saját hatáskörben kezelhető problémára: a hatos kiszerelésű sörösdobozaik műanyag fóliáját akarták könnyen lebomló anyagra cserélni.

Az említett cég, a Saltwater Brewery kizárólag természetes alapanyagokból készít sört, szociálisan igen elkötelezettek, különböző jótékonysági szervezeteket támogatnak, és minden téren törekszenek a környezettudatos működésre. Ennek részeként kísérletezték ki, és kezdték gyártani, a hír szerint a világon elsőként, söreik csomagolásához az Eco Six Pack Rings (E6PR) találmányt!

Azóta már több cég követi a jó példát, és használják a Saltwater Brewery találmányát.

Rövid összefoglaló filmjük itt látható.

Facebook oldaluk itt érhető el.

A fotók forrása: a kisfilm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 4 =