Rólunk

„Így visszájára fordul a zöld gondolat! Én a zöld színét szeretem!” – fakadt ki a minap a barátom, aki már évek óta szelektíven gyűjti a hulladékot, és többnyire biciklivel jár a munkahelyére. Ezzel meg is született ez a blog, bár tulajdonképpen hosszú vajúdás után. Baráti társaságban ugyanis már évek óta beszélünk arról, hogy bosszant minket a csúsztatás, a manipuláció, a hazug hatásvadászat, szolgáljon az bármilyen jó célt.

Munkánk során sokszor találkoztunk és találkozunk a mai napig azzal a problémával, hogy egy-egy cég tervezett beruházása késik, vagy megakad annak ellenére, hogy a környéken élők, a korrekt információk birtokában elfogadnák azt. De jönnek a „méregzöld” környezetvédők és tiltakoznak. Tarsolyukban sok esetben csak hangzatos szlogenek vannak, de hiányoznak az adatok és tények. És hiányzik szemléletükből a belátás, a tolerancia, az együttműködés, viszonyulásuk merev, doktriner.

A civilizációs vívmányok használatával a szélsőséges környezetvédő szervezetek is megrendelői a környezet szennyezésének! Ők is termelnek szemetet; igénylik, használják az energiát: fűtenek, világítanak, járművel utaznak; tárgyakat vásárolnak, a felelősséget mégis egyoldalúan a kínálati oldalra hárítják. Ez képmutatás, a zöld gondolat lejáratása: bulvár-környezetvédelem.

A tisztánlátás érdekében, valamint azért, hogy értelmes párbeszéd alakuljon ki, „szelíd- és méregzöldek” között, fontosnak tartunk bemutatni néhány tipikus, nagy port felverő érdekes esetet, hazai és külföldi példát, elemzést.

Természetesen várjuk a témaajánlásokat, hozzászólásokat, akkor is, ha egyetértenek velünk és akkor is, ha nem.

Blogunk kifejezetten a tényszerűségre és a szempontok mérlegelésére irányul. Nem adunk és nem adhatunk teret a szélsőséges nézeteknek! Helye van azonban az egyéni szemléletnek, a kreatív felvetéseknek.

Szerintünk van létjogosultsága egy mérsékeltebb, nem a félelemkeltésen és riogatáson alapuló környezetvédelmi aktivitásnak, bármennyire is kevéssé divatos mostanában!

2 thoughts on “Rólunk

  1. Tisztelt Cím!

    Bízom benne, hogy kérdéssel is fordulhatok Önökhöz:
    Erdőben sétálva, egy banán megevése után a banánhéj eldobható-e vagy sem az aljnövényzet közé?
    Jó lenne egy rövid indoklás is.

    Előre is köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három + tizennyolc =