Zsákos hulladékszállítás

Ezzel a módszerrel sok helyen találkoztam már. Van, ahol így oldják meg a házhoz menő szelektív gyűjtést, de van ahol a háztartási hulladékot is így gyűjtik be. Különösen a hétvégi házas övezetekben alkalmazzák szívesen, ami érthető is, mivel a „víkendeseknek” nincs szükségük gyakori szállításra. A zsákos begyűjtés rendszere a következő. Az ingatlantulajdonosok megvásárolnak tetszőleges számú emblémás zsákot, vagy befizetik az önkormányzatnak a (havi, féléves, éves) szállítási díjat, aminek fejében szemetes zsákokat kapnak. Egy meghatározott időpontban, többnyire ünnepnapok, hétvégék után, a ház elől vagy egy meghatározott helyről elszállítják a zsákban elhelyezett hulladékokat. Ez eddig rendben is lenne, a hulladékszállító vállalatnak végül is mindegy, hogy kukákban vagy zsákokban van a szemét, az ingatlantulajdonosoknak viszont egyszerűbb és elvileg olcsóbb ez a megoldás, ráadásul nem kell attól rettegniük, hogy a ház előtt napokig kint levő kukákat ellopják. Probléma akkor van, ha a hétközben kihelyezett, napokig felügyelet nélkül hagyott zsákokat az állatok szétmarcangolják, tartalmukat a szél széthordja, és az utcákat beborítja a szemét.

Ezt a lakók többnyire úgy próbálják megelőzni, hogy a zsákokat magas helyekre, a kerítés, kapu tetejére, vagy éppen a közelben levő tűzcsapra helyezik. El lehet képzelni, hogyan néznek ki az utcák szállítás előtt, a kerítéseken lógó, vagy a földre fektetett zsákok látványától. És bizony ez nem csak a lepusztult városokban, városrészekben fordul elő, hanem olyan gyönyörű fekvésű, gyakran látogatott településen is, mint Tihany. (A mellékelt elrettentő képek is Tihany Jegenye során készültek.)

Pedig Tihany sokat ad tisztaságára, rendezettségére, esztétikai védelmére. Rendeletben szabályozza, kinek mi a kötelezettsége, és ezt be is tartatja. Például megtiltja, hogy az ingatlantulajdonosoknak (bérlőknek, használóknak) az ingatlan utcáról látható részén a településképet zavaró építmény, tárgy, anyag, például viskó, ól, kiselejtezett gép, bontott gépjármű, vagy építőanyag-törmelék, elhelyezését. Kötelezővé teszi az aktuális növényápolási feladatokat, például a fű folyamatos kaszálását, a gyomtalanítást, a kártevők és kórokozók elleni védekezést. Előírja a járda és az út között kiépített terület gondozását, tisztán tartását, szemét- és gyommentesítését. Csak a zsákos hulladék látványával, illetve az ideig-óráig szétszórt háztartási szemét maradványaival nem tud mit kezdeni.

A zsákos hulladékszállítás tehát elsőre jó ötletnek tűnt, azonban az alkalmazás során kiderültek hátrányai is. Nyilvánvalóvá vált, hogy nem igazán jó megoldás, de sokkal jobbat én sem tudnék kitalálni. Netán van, aki tud?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 4 =