Szupervihar: már a tőzsde is leállt

Isten büntetése, szokatlan időjárás vagy a globális klímaváltozás szülte anomália – ki-ki kedve szerint magyarázhatja a New York felé közeledő hurrikánt, miként az ősz közepén hazánkban meglepő havazást. Eddigi szokásainktól eltérően a blogot folyamatosan frissítjük, beszámolva a legfrissebb amerikai eseményekről.

Fotó: flickr.com

Az El Nino hírekbe robbanásával vette kezdetét a vita és az elnevezési harc: a globális felmelegedést ettől kezdve egyre gyakrabban váltotta fel a klímaváltozás fogalma. A pontosítás nem véletlen: aki emlékszik az elmúlt tíz nyárra, az nem szívesen igazolná vissza a felmelegedési teóriát. A klímaváltozás már más tészta. Az ezzel járó, egyre gyakoribb időjárási anomáliák létét ha az emlékezet nem is mindig igazolja vissza, a biztosítók statisztikái mindenképp. És hogy mennyire hat a klímaváltozás a gazdaságra, csak egy friss hír: a közeledő vihar miatt már a világ vezető, new yorki tőzsdéi is felfüggesztették a működésüket.
Nem tudjuk, mi okozza a változást – de a jelenség letagadhatatlan. Magyarázatokkal – mint arról korábban is írtunk – tele van a padlás. Lehet az üvegház-hatású gázok túlzó kibocsátása, de egy mini jégkorszakból kivezető periódus is, miként a lassú pólusváltást is behozzák egyesek a képbe. A rengeteg teória lehetőséget biztosít olyan nagyhatalmaknak, mint az USA vagy éppen Kína, hogy ha csendben is, de kihúzzák magukat a bolygó megvédését célul kitűző nemzetközi megállapodások hatálya alól. (Praktikusan a kiotói egyezményre gondolunk.)
Teszik ezt annak ellenére, hogy a klímaváltozás dollármilliárdokban, sőt ezermilliárdokban mérhető. Mint említettük: a biztosító társaságok már Magyarországon is kimutatták a káresemények drasztikus növekedését. Az eddig nem tapasztalt erősségű szélviharok, a nyári, mindent elsöprő jégesők hatalmas károkat okoznak ingatlanokban, kocsikban egyaránt. Az ok: sem a társadalmunk, sem az építkezési szokásaink nem készültek fel a megváltozott klímára.
Az USA-t eddig sem kímélte az időjárás, de a készülő – talán – szupervihar komoly figyelmeztetés lehet mindenki számára. A világ fővárosának tartott Nagy Alma felé egy trópusi hurrikán közeledik, amely elképzelhető, hogy egyesül az Északról érkező fronttal, így kialakulhat a filmekből már jól ismert szupervihar vagy szupercella. Az amerikaiak nem veszik félvállról a fenyegetést: eddig közel félmillió embert telepítettek-menekítettek ki a leginkább veszélyeztetett zónából. A hurrikán útjába több, mint egy tucat kisebb atomerőmű is esik, így milliók maradhatnak majd áram nélkül, amikor ezeket a biztonság érdekében lekapcsolják. Várhatóan a tömegközlekedés is leáll, az szinte bizonyos, hogy a metró-hálózatot lezárják.
Az őszinte együttérzésen túl, sokat nem tehetünk a New Yorkban rekedtekért, de azt reméljük, hogy végül minimális károkat szenved csupán a város. Miként abban is bízunk, hogy a döntéshozók, miután saját bőrükön is megtapasztalják a természet megzavarodott erejét, elgondolkodnak a szükséges tennivalókon. Az időjárás nem változik meg, ha mi nem fogunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × egy =