Zöld karácsony

A karácsony jelenti az összes ünnepünk közül a legnagyobb terhelést a környezetre – elég a fenyőfák kivágására, a mérhetetlen fogyasztásra és az ezzel járó megnövekedett hulladéktermelésre gondolni. Mindezek ellenére a karácsony gyönyörű – hogy kicsit zöldebb is legyen, adunk néhány tippet.

Bármennyire furcsa is, de közgazdaságilag kárt okoz az, aki nem megfelelő ajándékot vásárol szeretteinek. A részletekbe nem mennénk most komolyan bele, legyen elég annyi: a kereslet-kínálat ideális találkozása borul fel, amikor olyan terméket veszünk, amelyért a megajándékozott bizonyosan nem adott volna ki akkora összeget, mint mi tettük. Ezért – bár a meglepetés ereje is fontos – mindenképpen hasznos kívánság-listát beszerezni azoktól, akik remélnek tőlünk meglepetést a fa alatt. (Ezzel nem utolsó sorban időt és energiát is megtakarítunk, ami – bár elvont összefüggésnek tűnhet – egészen konkrétan lefordítható az ökológiai lábnyomunk méretére.)

Az utóbbi évek népszerű meglepetése az élmény-ajándék. Ez ma már túlmegy a színházjegyen, extrém sportélményt vagy üdülést is könnyen a karácsonyfa alá tehetünk. A felesleges vásárláson túl ezzel még a csomagoláson is spórolhatunk, ami egy-egy családi összejövetel után több szemeteszsákot tölt meg. A meglepetés erejétől senkit nem kell megfosztani, de számtalan környezetvédő megoldás kínálkozik. Gyártanak nagyon szép, újrafelhasznált papírból készült csomagolópapírt, de akár a csomagolás is lehet az ajándék része: egy sálba, vagy szép díszdobozba csomagolunk, a megajándékozott duplán örülhet. Készíthetünk újrafelhasználható bevásárlótáskát – akár kötött, akár batikolt, akár saját kézzel varrt – később is lehet majd használni.

Természetesen a leginkább környezet-terhelőbbnek magát a karácsonyfát tartjuk – azt kevesen tudják, hogy a műanyag fák elkészítése jelentősen nagyobb környezeti terhelést jelent, mint a direkt erre a célra ültetett, majd kivágott fenyő. Nem tisztünk senkit rábeszélni az élő fa vásárlására – bár ez a leginkább környezet-tudatos megoldás. (Ha bárki ezen gondolkozik, készüljön fel arra, hogy a gyökeres fenyőfák legfeljebb egy hétig tarthatóak a lakásban, ennél hosszabb idő után végérvényesen tönkremennek, nem lehet később kiültetni ezeket.) Ha a megfelelő helyen adjuk le az elszáradt fát ünnepek után, azok a környezetet sem fogják feleslegesen terhelni. A megfelelő hely nem azt jelenti, hogy kidobjuk őket az utcára: a Fővárosi Közterület-fenntartó mindig megnevezi azokat a gyűjtőhelyeket, ahová elvihetjük ünnepek után a kiszolgált karácsonyfákat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + 3 =