Valójában milyen a környezetvédelmi aktivitásunk?

Több kutatás is arról számol be, hogy évről évre erősödik a környezettudatos szemlélet, egyre többen vannak közöttünk olyanok, akik számára a környezet védelme fontos dolog. Ez örvendetes, de vajon tényleg így van? Sajnos nem, vagy nem minden vonatkozásában. Korábbi bejegyzésemben kutatási eredményekkel igazoltam, hogy a gyakorlat milyen messze esik az elképzelt világtól, az attitűd a cselekvéstől. Például meglehetősen sokan (90 %) állították magukról, hogy szelektíven gyűjtik az otthonukban keletkező hulladékokat, a valóságban azonban csak 20-30% a gyűjtésben résztvevők aránya. Vagy a hazai fogyasztók csaknem 90%-a szempontnak tartja a pozitív környezetvédelmi tulajdonságokat egy-egy árucikk vásárlása esetén, mégis, csak 50 százalékuk lenne hajlandó többet is fizetni az ökológiailag megfelelő termékekért. Mondhatjuk erre, mindez azért van, mert a környezettudatos magatartásnak nincsenek meg a feltételei: nincs elegendő szelektív gyűjtő, nincs elég pénz a környezetbarát termékekre, fűtési rendszerre stb., de legalább a szándék megvan rá. És, ha ez a szándék (beállítódás) egyre erősebb lesz, egyre több embert ér el, akkor okkal reménykedhetünk, hogy a feltételek változásával a gyakorlat is előbb-utóbb pozitív irányba fejlődik. Ez valószínű így is van, mégis, a mindennapok tapasztalatai és egyes helyi kutatások is azt mutatják, hogy a környezettudatos attitűd még egyáltalán nem stabil, nem tudott oly mértékben beágyazódni a fogyasztók gondolatvilágába, amely az óhatatlanul bekövetkező negatív hatásokat is ki tudná védeni.

Számomra ilyen tanulsággal bír az Echo Innovációs Műhely aktivitást mérő székesfehérvári kutatása.

Ebből megtudhatjuk, hogy egy év leforgása alatt drámai mértékben csökkent a környezetvédelmi aktivitás, amire nem elégséges magyarázat a mintavételi hiba (+/- 3-5%). Az előző évhez viszonyítva kisebb lett azok aránya, akik környezetük megóvása érdekében hajlandóak lennének szelektíven gyűjteni a hulladékot (- 37%), csökkenteni a saját autójuk használatát (-40 %), drágább, de környezetbarát termékeket vásárolni (-31%).

A környezettudatosság instabilitásának legfőbb oka szerintem az, hogy sokak véleménye mögött nincs szilárd meggyőződés, s ha ez így van, egyáltalán nem meglepő, hogy a különböző mérések mást és mást mutatnak. Helyben és országosan is.

Az alábbiak közül Ön mit tenne meg SAJÁT környezete megóvása érdekében? (sorszázalékos megoszlás)

 

2011 február

2012 március

 

Valószínűleg megtenné

Valószínűleg nem tenné meg

Nem tudja

Valószínűleg megtenné

Valószínűleg nem tenné meg

Nem tudja

Szelektíven gyűjteni a hulladékot

94

5

1

57

33

10

Csökkenteni a saját autó használatát

67

19

14

27

61

12

Drágább, de környezetbarát termékeket vásárolni

46

44

10

15

77

8

Aktívan dolgozni környezetvédelmi akciókban

40

50

10

23

65

12

Csak visszaváltható Palackos üdítőt fogyasztani

33

55

12

16

77

7

Pénzzel támogatni környezetvédelmi szervezeteket

26

56

18

18

73

9

Komposztálni

24

60

16

27

65

8

Környezetvédelmi oktatásra járni

11

75

14

8

83

9

Forrás: Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy + 3 =