A megmaradt festékkel mi legyen?

A múlt héten a használt sütőolajjal foglalkoztam, amiről kiderült, ha nem is veszélyes, de nehezen lebomló anyag. Ráadásul vannak cégek, akik begyűjtik (Mol, Biofilter, Bio-Eu), és bioüzemanyagot készíttetnek belőle. A festékkel viszont más a helyzet: veszélyes anyag és – néhány kivételtől eltekintve – senki sem foglalkozik vele. Elmentem egy vidéki hulladékudvarba, ahol az ott dolgozók csak vakargatták a fejüket kérdésemre, hozhatok-e megmaradt festéket? Testbeszédükkel azért tudtomra adták, hogy velük lehetne tárgyalni, ha a főnök nincs jelen. Az üres dobozok elhelyezését viszont ellenszolgáltatás nélkül is átvették. Budapesten látszólag jobb a helyzet, kilónként 200 forintért bárki leadhatja megmaradt festékét és göngyölegét, de csak a Nagytétényi úti hulladékudvarban. Legalábbis az FKF honlapján található táblázatban erre a hulladékfajtára csak ezt az egy helyet jelölték meg.

4Gondoljunk bele, mit fog tenni egy óbudai, újpesti vagy rákospalotai lakos? Utaztatja a hulladékot a 20-40 kilométerre levő hulladékudvarba, vagy közelebbi „rejtekhelyet” keres? Az igazsághoz hozzátartozik, hogy vannak városok, kerületek, ahol évente, kétévente egy-egy akció keretében elszállítják a veszélyes hulladékokat. Kár, hogy ezekről alig tudni valamit, legfeljebb utólag, a YouTube-on nézhetjük meg, hogy mit szalasztottunk el.

Felmérések igazolják, bizony nagyon kevesen vannak, akik tudják, mit kellene a veszélyes hulladékokkal tenni, és azok még kevesebben, akik meg is teszik. Egy Nyugat-Magyarországon készült felmérés interjúalanyainak nagy hányada állította, hogy a háztartásban keletkező mérgező, gyúlékony, maró vegyi anyagokat egyszerűen kidobják a kukába, vagy elássák, elégetik, tehát szennyezik a talajt, a levegőt. Vannak, akik őrizgetik, amíg nem találnak neki helyet, és olyanok is, akik más megoldást választanak. Viszonylag kevesen mondták, hogy elviszik valamelyik hulladékudvarba.

A feleslegessé vált festékek, hígítók, vegyszerek elhelyezésének módjadiagram

*Mivel a kérdésre több választ is lehetett adni, a végösszeg szükségszerűen eltér a 100 százaléktól.

Megkérdeztem ismerőseimet, barátaimat is, ők mit tesznek a megmaradt festékkel, dobozokkal? A válaszok a fentiekhez hasonlók voltak. Sokuknak fogalma sincs, hova kellene vinni, mit kellene csinálni. Jobb esetben raktározzák, őrizgetik egy ideig, rosszabb esetben becsomagolva, vagy csak egyszerűen beleöntik a kukába.

  • Nem tudom, hogy hova kell vinni (talán a hulladéklerakóba?) Gyűjtöm a pincében, és amikor már nem férek tőle, majd megnézem a neten, hogy hová kell vinni.
  • Leteszem a kuka mellé. Nincs infóm arról, hogy a festékeket hol gyűjtik.
  • A festékeket a kukába, esetleg lomtalanításig őrizgetjük.
  • Egy ideig tárolgatom, hátha aztán valaki elviszi a szelektívbe. 
  • Debrecenben, a hulladékudvarban (István út, AKSD) teljesen ingyen lehet bármilyen hulladékot leadni. Külön tárolják a veszélyes hulladékokat (használt olaj, hígítok, vegyszerek, híradástechnikai hulladékok, stb.) Tényleg oda szoktuk elvinni.
  • Hát nem nagyon használok ilyeneket, amikor használtam pl. falfestéket, akkor azt visszaöntöttem, ami maradt a dobozába és azóta is ott áll, de nem önteném le a lefolyóba semmiképp.
  • Kidobjuk tárolóval együtt a kukába, vagy lomtalanításkor kitesszük.
  • Zacskóba és ki a kukába!
  • A festékek száradnak a dobozokban, majd a kukába kerülnek a nagytakarításkor.
  • A megmaradt festéket, stb. ha nem kell már és beszáradt, leadom a veszélyes hulladékgyűjtéskor.

3

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − kilenc =