3000 lájk

A mai napig ennyi látogatónk jelezte a legnépszerűbb közösségi oldalon, hogy kedveli blogunkat. Köszönet érte! Ez a kerek szám alkalmat ad a visszatekintésre, a számvetésre, a sikerekre való emlékezésre. Nyilván voltak kudarcok is, de erre most nem emlékezünk!

2012 januárjában indultunk, a Manipuláló környezetvédők című poszttal. A témaválasztás nem volt véletlen, mert, ahogy azt hitvallásunkban megfogalmaztuk, a környezetvédelem területén sem fogadjuk el a csúsztatásokat, a manipulációt, a hazug hatásvadászatot, szolgáljon az bármilyen jó célt is. Hittük, hisszük, hogy van létjogosultsága a mérsékeltebb hangvételű, nem a félelemkeltésen és riogatáson alapuló környezetvédelmi aktivitásnak.

3

Szelídzöld szemléletünk alapja a belátás, a tolerancia, és nem az önmagáért való szembenállás, vagy a merev környezetvédelmi doktrína. Nem szeretnénk kiönteni a gyereket a fürdővízzel együtt. Nem fogjuk támadni a civilizációs vívmányokat csak azért, mert ez divat. Már csak azért sem, mert a civilizációs vívmányok használatával mi magunk is megrendelői vagyunk a környezet szennyezésének! Mi is termelünk szemetet; mi is igényeljük, használjuk az energiát: fűtünk, világítunk, járművel utazunk; tárgyakat vásárolunk, bár őszintén reméljük, mindezt körültekintőn, tudatosan, környezetbarát módon tesszük. És erre biztatjuk olvasóinkat is.

Szerzőink laikusok a környezetvédelem terén, valódi civil álláspontot képviselnek. Azt figyeljük, arról írunk, ami tényleg bosszantja az embereket, és persze arról is, ami jó, követendő, értékes. Eddig, beleértve magunkat is, 11 posztoló „munkatársunk” volt. Megérdemlik, hogy név szerint is említsük őket: Bors Mária, Drugics, Ginko Biloba, Green Danny, Gretna Green, Kolozsvári Farkas, Oblonga Cydonia, Suhajda, Uz Bence, Zöld Henrik, Wald Green.

Large group of pigeons on power line

Eddig 184 bejegyzésünk volt (ez a 185.), közülük a blogon a legnépszerűbbek az alábbiak voltak. Ezekből következtetni tudunk olvasóink érdeklődésére, igényeire is.

A madarak védelmében: 454 lájk
Zöld karácsony: 357 lájk
Moslékháború: 281 lájk
Platán az év fája: 272 lájk
El a kezekkel az elefántoktól: 252 lájk
Függőleges erdő épül: 203 lájk
Bubi (Közösségi biciklikölcsönző): 164 lájk
Mérd meg az ökológiai lábnyomod: 153 lájk
Megesszük a jövő nemzedék kenyerét: 144 lájk
Tudatos vagy környezettudatos vásárlók: 131 lájk
Az elektromos autók elterjedése várható a következő években: 116 lájk
A gesztenyefákat kivágják, ugye? 108 lájk
TeSzedd– önkéntesek a tiszta Európáért 105 lájk
Szupervihar: már a tőzsde is leállt 104 lájk

Minden bejegyzésünket megosztottuk Facebook-oldalunkon is. Tettük ezt azért, hogy minél több emberhez eljusson az a civil álláspont, amit képviselünk. Felelősséggel tartozunk környezetünkért, s abban hiszünk, hogy akkor teszünk jót, ha nem állunk be a méregzöld hisztériakeltők táborába, hanem a lehető legtöbb szempontot figyelembe véve, mérlegelve írjuk meg bejegyzéseinket. Ahogy ezt önmeghatározásunkban is írjuk: „blogunk kifejezetten a tényszerűségre és a szempontok mérlegelésére irányul. Nem adunk és nem adhatunk teret a szélsőséges nézeteknek! Helye van azonban az egyéni szemléletnek, a kreatív felvetéseknek.

4

Ha már a Facebooknál tartunk… nem ritka, hogy bejegyzéseink 40-50 ezer ember üzenőfalára jutnak el. Megfigyeltük, hogy sokszor a könnyedebb témák váltanak ki nagyobb aktivitást követőinkből. Persze az sem ritka, hogy 1-2 nagyobb horderejű, keményebb hangnemet megütő írás alatt valóságos kommentháború alakul ki. Igyekszünk itt is tartani magunkat elveinkhez. Nem gyakran ugyan, de szükség van a hozzászólások moderálására. Örömmel tapasztaljuk azt is, hogy vannak olyanok, akik rendszeresen megosztják posztjainkat.

Mindenképpen ki kell emelnünk a nyáron végzett ökológiai lábnyom „kutatásunkat is”: 1 hónap alatt, elsősorban a Facebook által teremtett nyilvánosságnak köszönhetően, több, mint 1200-an mérték meg, hogy milyen nyomot hagynak az utókornak. Olvasóink értékei hál’ Istennek alacsonyabbak az európai átlagnál.

Szintén nyáron fotópályázatot hirdettünk, ahova több tucat lájkolónk küldte be fotóját. A háromtagú szakmai zsűri döntése alapján legjobbakat ajándékkal jutalmaztuk. Ennek kapcsán azt is meg kell említenünk, hogy bár anyagi lehetőségeink igencsak végesek, azonban igyekszünk apró ajándékokkal, figyelmességgel jutalmazni hűséges olvasóinkat.

Rácz Norbert- Bükkös0

A fentiek arra sarkallnak minket, hogy a jövőben is vonjuk be Önöket blogunk működésébe. Szerkesztőségünk nyitott olyan anyagokra, amelyek tükrözik megfogalmazott értékrendünket, valamint érdekes, aktuális témákra referálnak. Annyi műhelytitkot talán elárulhatunk Önöknek, hogy nagyon változatos szerkesztőségünk összetétele: humán és reál irányultságú szerzőink egyaránt megtalálják a közös hangot. A közös hangot a bloggal, a közös hangot olvasóinkkal.

Mit kívánunk a jövőre nézve? Magunknak azt, hogy legyen erőnk, akaratunk ahhoz, hogy írjunk, gondolkozzunk, kritizáljunk és állást foglaljunk! Önöknek pedig azt, hogy továbbra is találjanak olyan bejegyzéseket nálunk, amelyek szórakoztatják, biztatják, megerősítik, elgondolkodtatják!

(Az illusztrációk forrása: korábbi, népszerű bejegyzéseink.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 3 =