Energiatakarékossági hét Angliában

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor egy hidegebb, sötétebb téli hónap után aggódva várjuk a postást, hogy vajon milyen összegek szerepelnek majd az energiaszámlákon. Nem megnyugtató számunkra, ugyanakkor tény, hogy világszerte hasonló problémákkal küzd a lakosság. Összehasonlításképpen: míg Magyarországon, egy átlagos háztartás jövedelme 20 százalékát költi rezsire, addig Nyugat-Európában ez az arány 6-12%. Kirívó adat, hogy az Egyesült Államokban ez mindössze 3%. Sajnálatos tény az is, hogy hazánkban 380 ezer háztartás él az energiaszegénységi küszöb környékén, ami azt jelenti, hogy ők bevételeik kb. egyharmadát energiára költik. (A The European fuel Poverty and Energy Efficiency adatai alapján; forrás)

Ezeket az adatokat böngészve még inkább fontos, hogy figyeljünk az energiatakarékosságra.

Nincs ez másképpen Nagy-Britanniában sem. A londoni központú Citizens Advice, egy független lakossági tanácsadói szervezet, országos energiatakarékossági hetet hirdetett október végére. Olyan gyakorlati tanácsokkal látják el a lakosokat, amelyek abban segítenek, hogy csökkentsék energiafogyasztásukat, illetve csökkentsék kiadásaikat. A kampányt beharangozó videó:

A financiális kérdéseket fókuszba helyező kezdeményezés mégsem ezért érdekes számunkra. Természetesen mi sem akarunk sokat fizetni az energiáért, azonban hívei vagyunk annak, hogy lehetőség szerint minél kevesebbet fogyasszunk véges erőforrásainkból, ezzel is szavatolva egy, a jelenleginél fenntarthatóbb jövőt. (Megjegyzés: Nem is gondolnánk, hogy milyen mértékben meghatározza a magunk után ökológiai lábnyom méretét az, ahogyan élünk. Elsősorban új olvasóink figyelmébe ajánlom nyári öbolábnyom tesztünket, amelynek 4. és 5. kérdéssora pontosan erre vonatkozik. Nem mindegy, hogy energiatakarékos izzókat használunk-e, hogy mennyi a hőmérséklet és természetesen az sem, hogy lekapcsolom-e magam után a villanyt azokban a helyiségekben, ahol éppen nincs arra szükség.)

Az energiatakarékos hét magányszemélyek és cégek számára is nyitott volt (az alábbi térképen jól látszik, hogy valóban országos méretű kampányról volt szó). A Citizens Advice ugyan az üzleti szempontokat helyezi előtérbe, azonban egyértelműen támogatható tevékenysége, hiszen hozzájárul ahhoz, hogy jobban sáfárkodjunk az –egyelőre- természetesen rendelkezésünkre állónak tűnő javakkal. Nem véletlen, hogy a Brit Kormány és más környezetvédelmi szervezetek is csatlakoztak projektjükhöz (a partnerek teljes listája ide kattintva érhető el).

terkep

Talán ez is egy lényeges különbség köztünk, világoszöldek és a radikális környezetvédők között: nem utasítunk el egyetlen olyan aktivitást sem, amely a fenntarthatóság felé mutat, csak azért, mert pénzügyi szempontokra is figyelnek (a háttérben). A kezdeményezés igenis hasznos, mind a családok, mind a társadalom szempontjából.

Itthon is szükség lenne hasonló programokra. Munkánk során nem egyszer tapasztaltuk már, hogy sokan nem azért nem támogatják közös céljainkat, mert nem akarnak tenni környezetünkért. Egyszerűen csak informálni, tanítani kellene őket. Formálni szemléletüket, megváltoztatni azokat a rossz beidegződéseket, amelyek alapján rossz döntéseket, vagy semmilyet nem hoznak a környezetvédelmi kérdésekben. Szóval bőven mindannyiunknak van feladata bőven!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 − kettő =