Környezetbarát karácsony

A Föld barátai nevű portál is összegyűjtötte azokat az ötleteket, amelyekkel karácsonykor mi magunk is tehetünk valamit környezetünkért. Ezek közül választottuk ki a szerintünk legfontosabb négyet.

A karácsonyfa kiválasztása

Ahol erre lehetőségünk van, ne vásároljunk, béreljünk inkább földlabdás fákat, amit az ünnepek végeztével vissza is vihetünk, vagy ha megvettük, elültethetjük saját kertünkbe. Számításba jöhetne még a műfenyő, ám ez nem igazán jó megoldás, mert előállítása nagyon energiaigényes és használata után tovább gyarapítja a nehezen lebomló műanyag hulladékhegyeket.

 A fák díszítése

Nem kell feltétlenül csilivili készleteket vásárolnunk, mert természetes anyagokból, mézeskalácsból, szárított gyümölcsökből, mi magunk is készíthetünk megfelelő díszeket. A fényfüzérekkel viszont bajban lehetünk, mert a környezetbarátnak kikiáltott LED izzók ólmot, arzént és más veszélyes anyagokat tartalmazhatnak. Nem árt vásárláskor a terméket ebből a szempontból is leellenőrizni.

Az ajándékok kiválasztása és csomagolása

Ajándékokat mi magunk is készíthetünk, nem feltétlen szükséges drága termékekért a boltokban „harcolni”. Ráadásul ezek kedvesebbek, személyesebbek. Az ajándékokat sem kell feltétlenül színes papírokba csomagolni, mert van ennél jobb, papírkímélőbb megoldás is. Például a sálhajtogatásos módszer.

Elektronikus üdvözlőkártya

Sok papírt spórolhatunk meg, a karácsonyi ünnepek alkalmából elektronikus levélben köszöntjük szeretteinket. Persze vannak, akik a hagyományokhoz ragaszkodnak, nekik újrahasznosított papírból készített levelezőlapokat tudunk ajánlani.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy + tizennyolc =