Palackok, csövek és egy 8 éves kislány

A hír nem új, de bizonyára vannak még, akik nem hallottak róla, és akiről szól, még ma is csak 10 éves.

2017-ben Xóchitl Guadalupe Cruz López, egy 8 éves mexikói kislány megkapta a Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem (Universidad Nacional Autónoma de México, rövidítése UNAM) egy díját.

A kép forrása: https://twitter.com/PAUTAAC/status/922855945645957120

Ez az egyetem Latin-Amerika legrégibb, igen elismert és a hallgatók létszámát tekintve egyik legnagyobb állami egyeteme. Központi campusa vagy más néven a Ciudad Universitaria (Egyetemváros) Mexikóváros déli részén fekszik. Az épületeket a XX. század legjobb építészei és művészei tervezték, köztük például Diego Rivera. Az UNESCO a központi campust 2007-ben a Világörökség részévé nyilvánította. Mexikó mindhárom Nobel-díjasa itt tanult. (Forrás: Wikipédia)

Mexikó összes állami és magánkézben lévő intézetét figyelembe véve az UNAM rendelkezik a legjobb kutatás-fejlesztési infrastruktúrával. A számos között egyik intézménye a Nukleáris Tudományok Kutatóintézete (Institutio de Ciencias Nucleares UNAM – ICN). Az ICN annak érdekében, hogy bemutassa, a tudományok területén a nők éppúgy kiválóak lehetnek, alapított egy kifejezetten a női tudósokat elismerő díjat (ICN Recognition for Women ). Ezt a díjat 2017-ben első ízben kaphatta meg egy ennyire fiatal gyermek, Xóchitl Guadalupe Cruz López. De milyen felfedezést tett Xóchitl, hogy kiérdemelte a díjat?

Xóchitl a Mexikó déli részén fekvő Chiapas tartományban, San Cristóbal de las Casasban él. A történethez hozzátartozik, hogy arrafelé a hegyvidéken sokszor igen hideg és zord az időjárás. A gyakran nagy szegénységben élő helyiek lakosai számára igazi kincs a melegvíz. A kislány ezen akart segíteni, így jutott el a találmányig. Házuk melegvíz-ellátására egy energiatakarékos és nagyon olcsó vízfűtő berendezést alkotott meg. A szerkezet a napenergiát használja a vízmelegítéshez, így rendkívül környezetbarát, hiszen így a víz fűtéséhez nincs szükség tűzifára.

A kép forrása: https://www.youtube.com/watch?v=A7-yH0V47Ss&feature=youtu.be

A készülék része két üvegajtó, a locsolótömlő, valamint feketére festett palackok, ezeken át jut a víz egy tartályba. A szerkezet palackos része a háztetőre kerül, mint egy napelem-panel, hogy minél több napfény érje. Tulajdonképpen nem bonyolult, ám eddig mégsem találta fel senki. Az érdem a kislányé.

A fantáziadús, és nem mellesleg igen hasznos, környezettudatos és innovatív találmányt díjazta az UNAM ICN, sőt a kislány bekerülhetett a PAUTA négy éves programjába. (Az ICN a PAUTÁVAL kifejezetten a tudomány iránt érdeklődő fiatalokat támogatja. A Twitteren a #PAUTAChiapas hashtag beírásával más elismerésekről és találmányokról is olvashatunk.)

Xóchitl már tovább is gondolta a berendezését, szeretné, ha sok olyan szegény családon segíthetne, akik nem engedhetik meg maguknak az fával fűtött, vagy elektromos vízmelegítőt. A kislány tervei között szerepel, hogy a berendezést napelemmel kösse össze. Xóchitl szerencsés, hiszen a családja kezdettől fogva támogatja a kislány tudományos terveit.

Egy spanyol nyelvű videóban meg is nézhetjük, hogyan néz ki a szerkezet: https://youtu.be/OAsB96vA2WU

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy + 14 =