Liget Art

Folytatnám a Zöld Henrik által megkezdett városszínesítő sorozatot, ám ezúttal nem a szürke, koszos tűzfalak, hanem a szürke, koszos kerítések kifestőiről. Akik – szándékaik szerint – szintén színesítenék, vidámítanák a környezetet, elviselhetőbbé tennék az unalmas utcaképet. A szándék nemes, probléma akkor van, ha önjelölt „művészek”, mindenféle kontroll nélkül, illegálisan festegetnek ábrákat, képeket, feliratokat kapukra, kerítésekre. Az eredmény többnyire lehangoló: nem hogy szépítenék, inkább rondítják (pontosabban tovább rondítják) a kezelésbe vett felületeket.

A megoldás az lehet, ha maguk a tulajdonosok adnak megbízást, mondjuk verseny, pályáztatás révén. Akkor talán elkerülhető, hogy giccs, fércmunka, értelmezhetetlen firka kerüljön a falakra. Ilyen kísérlet már több is volt, legutóbb az egyik legkedveltebb budapesti parkban, a Városligetben. A Liget Budapest Projekt júliusban hirdetett pályázatot a Városliget használaton kívüli betonfalainak megújítására és kifestésére. A pályázat témáját a kultúra ás a zöld terület kapcsolódásában határozták meg. És itt van az én gondom. Nem igazán értem, hogy ezek a szürke betonfalak honnan, hogyan kerültek ide, miért nem bontották le inkább? Bármennyire is kedvesek, színesek ezek a képek, sehogyan sem illeszkednek a Városliget ősfái közé, a neoreneszánsz stílusban, 1885-ben, Műcsarnoknak épült, Olof Palme ház mögé. (Megjegyzem, a helyszín választása már csak azért is problémás, mert a képeket legfeljebb a véletlenül arra bóklászók tekinthetik meg, annyira eldugott helyen van.) Csak remélni lehet, hogy a betonfalakat, ahogy ígérik, előbb-utóbb, de legkésőbb 2018-ban elbontják, és akkor egy csapásra nyilvánvalóvá válna a kultúra és a környezet természetes kapcsolata.

De nem akarok fanyalogni, a pályamunkák elkészültek, a zsűri eredményt hirdetett, nézzük, mire mentek?

A verseny győztese Porpáczy Zoltán lett, aki daxLiget munkájával 125 ezer forintos készpénzt és 25 ezer forint értékű kulturális utalványt nyert.

1

2

Szombati Dorina életképeket ábrázoló műve második helyezést ért el, amellyel 50 ezer forint készpénzzel és 15 ezer forint értékű utalvánnyal lett gazdagabb.

3

Török Eszter élő mohahajas embercsoportja és Berettyán Gábor Budapest című terve holtversenyben a harmadik lett. Jutalmuk 25 ezer forint készpénz, és 10 ezer forint értékű utalvány.

4

5

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − hat =