Búbos ökoházak

Különleges tervvel rukkolt elő a Szupervályog Magyarország (SzuperMa) munkacsoport. Olyan házat terveztek, amely nem csak küllemében, anyagában, de a természethez való kapcsolódásában is egyedülálló. A házat nem véletlenül hívják búbosnak, alakjában és hangulatában is a búbos kemencék világát idézi. Az igazi újdonság azonban a ház anyaga, amit szupervályognak neveznek. Bár a vályog nálunk is ismert és használt építőanyag, a szupervályog nem magyar, hanem egy iráni építész, Nader Khalili találmánya. „A szupervályog – vagy más néven földzsák (angol nevén superadobe, illetve earthbag) – technológia négyféle újítással küszöböli ki a hagyományos vályogépítés hátrányait, visszahozva ezzel ennek az egészséges, környezetbarát és gazdaságos építési technológiának a létjogosultságát a modern otthonteremtés alternatívái közé. Ezzel a négy tényezővel erős, a környezeti katasztrófáknak ellenálló, változatos építési formákat hozhatunk létre földből egyszerű és környezettudatos módon.

bubos ház

Mi ez a négy elem? 1. Polipropilén zsák vagy cső (nyomó és húzószilárdság). A vályogkeveréket polipropilén zsákokba töltjük a kialakítandó fal helyén (mintha hurkát töltenénk), majd döngöljük. Erre jön a következő zsákokba töltött „vályoghurka”, amit szintén döngölünk, és így tovább. A zsák megóvja a benne lévő anyagot a környezet romboló hatásaitól, ugyanakkor lehetővé teszi a fal „lélegzését” és páraszabályozását, hiszen a levegőt és a vizet átereszti. A földzsák falak bevakolva, azaz a napsugárzástól megvédve, gyakorlatilag örök életűek. 2. Szögesdrót (szakítószilárdság). A vályogot tartalmazó döngölt sorok közé horganyzott szögesdrótot teszünk, amely mintegy tépőzárként összetartja a sorokat, amolyan rugalmas maltert képez. 3. Stabilizáló anyag (nyomó- és húzószilárdság). A vályogkeverékbe cementet vagy meszet keverünk (de jóval kisebb arányban, mint pl. a beton esetében), ami a vályog szerkezetét stabilizálja. 4. Ívelt szerkezet (strukturális szilárdság, energetikai és gazdasági előnyök). A legstabilabb szerkezetek az ívek, a boltozatok, és kupolák, amelyek esetében a szerkezetre ható erők az ívek mentén eloszlanak, és nem egy ponton terhelik azt, mint az egyenes falak esetében. Ezért fordulhat elő az, hogy a legerősebb egyenes falakból és födémből álló vasbeton szerkezetek is kártyavárként dőlnek össze egy komoly földrengés vagy hurrikán során, amíg a kupolák épen maradnak. A gömbölyded formák (pl. kupolák) nemcsak erősek, de gazdaságosabbak is: ugyanakkora belső térhez relatíve kisebb felület társul, azaz kisebb az anyagszükséglet és kisebb felületen hűl télen és melegszik nyáron az épület.” http://szupervalyog.szupervalyog.com/mi-az-a-szupervalyog

bubos ház2

A szupervályogból készült háznak rendkívül sok előnye van. Egészséges, statikailag erős, gazdaságos, környezetbarát, harmonikus, kellemes klímájú. Fontos, hogy a technológia megtanulható, így bárki alkalmazhatja. Ennek érdekében a munkacsoport már több tanfolyamot is szervezett. Egy probléma van, nem lehet „élőben” bemutatni. Az engedélyt ugyan már 2015-ben megkapták, ám a ház megépüléséről nem érkezett hír. Csak annyit tudunk róla, hogy egy Nyugat-Dunántúli kis falu, Héreg határában, természetes környezetben épülne meg az első búbos ökoház.

A fotón levő ház tervét a SzuperMa csoport, a látványtervét pedig Válóczy Balázs készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom − hat =