Gyógynövénypark

002

Mondhatnánk, ebben semmi újdonság sincs, mert gyógynövénykerteket eddig is építettek, igaz többnyire kereskedelmi céllal, vagy iskolai oktatás eszközeként (pl. tanulókertek). A monoriak alkotása a köztéri park és a tanösvény keresztezése: a nyugalmat kínáló területre ültetett növények tájékoztató táblát kaptak, amelyek egyesével mutatják be a növényeket és azok jótékony hatásait. Sőt, ha összegyűlik egy legalább tízfős társaság, aki szeretne megismerkedni e különleges, gyógyító parkkal, hívhatják kalauznak Papp Jánost, a kert építőjét is. A gyógynövénypark létrehozásának célja az egészséggel és a környezettel kapcsolatos társadalmi szemléletváltás; a növények megismerhetőségének elősegítése, mégpedig minél több érzékelési csatornán (látás, hallás, ízlelés, tapintás). A park működtetése ellen nem tiltakozott senki, még az orvosok sem, sőt egyre népszerűbb. Miért érdemes a parkot meglátogatnunk?

  • Jelenleg az egyetlen közterületi gyógynövénykert, amit bármikor fel lehet keresni.
  • A zárt gyógynövénykertek között is csak kevés van, ahol közel 50 gyógynövényt lehet egyszerre megtekinteni.
  • Szakértő vezetés nélkül is könnyen felfedezhető. Ebben segítségünkre lesznek a növények melletti és a központi táblán lévő információk.
  • A parkban csak olyan növényeket ismerhetünk meg, amelyekből mi is gyógyító hatású készítményt (teát, tinktúrát) tudunk készíteni.
  • A növényekről csak megalapozott, értékelt információk jelennek meg. Akár a növények hagyományos gyógyító hatására vagyunk kínácsiak, akár a legújabb tudományos kutatások alapján szeretnénk dönteni, itt választ kaphatunk kérdéseidre.
  • A kényelemről sok-sok pad, a biztonságról a tér sarkán elhelyezett kamera gondoskodik.
  • A park szem előtt tartja a bemutatott növények díszítő értékét is. A gyógynövényekkel nem unalmas ágyásokban, hanem mozgalmas, esztétikus elrendezésben láthatók.

Végezetül fogadjuk meg a kertépítő Papp János tanácsát arról, honnan érdemes tájékozódni a gyógynövényekről. A legátfogóbb, legmagasabb színvonalon megírt, legmegalapozottabb állításokat tartalmazó könyv szerinte Csupor Dezső és Szendrei Kálmán gyógynövénytára. Az ő véleménye az, hogy az interneten nem érdemes tájékozódni, mert az ott megjelent információk jelentős része elavult ismereteken alapul vagy kifejezetten a megtévesztésre alapoz!003

Mi azért sok jó és hasznos weboldalt ismerünk, de az ajánlott könyvet is szívesen forgatjuk!

Az információk és fotók forrása: http://fitofarm.hu/

1 thought on “Gyógynövénypark

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − öt =