A pécsi havihegyi mandulafa lett az év európai fája

A tavalyi év magyarországi fája versenyen győztes mandulafa lett a 2019-es év európai fája – tudatta brüsszeli közleményében a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány szervezet – a hír, örömünkre be is járta a magyar sajtót, mi sem maradunk ki.

A Brüsszelben kihirdetett eredmény szerint a legtöbb, 45 132 szavazatot a pécsi fa kapta. Az online szavazáson győztes pécsi mandulafa egy csavarodott törzsű, több mint 135 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket.

Havihegy Pécs egyik városrésze a Mecsek déli oldalán. Sokan úgy tartják, hogy innen nyílik a legszebb kilátás a városra. A területen rendszeresen sátras-kirakodóvásáros búcsút is tartanak.

Fotó: Schauermann Tamás

Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlamentben megrendezett díjátadó ünnepségen hangsúlyozta, az idei nyertes, a pécsi havihegyi mandulafa az örök megújulás magyar szimbóluma. Magyarország immáron negyedik alkalommal nyerte el valamely különleges történetű fájával a kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Év Fája kitüntető címet – tette hozzá.
“A fák arra emlékeztetnek mindannyiunkat, hogy milyen fontos része életünknek a természet” – hangsúlyozta az uniós biztos.

Tizenöt európai ország 311 érvényes jelölésből kiválasztott 15 fája versengett egymással a címért. Ez azt mutatja, hogy az európaiak gondot fordítanak természeti örökségük sokféleségének megőrzésére és védelmére. Minden versenyben részt vevő fa az emberek és a növényvilág kapcsolatának jelképei, és egyúttal a természeti örökség, illetve a helyi közösségek összefogását mutatják.

Az idei verseny második helyezettje az oroszországi abramcevói tölgy lett 39 538 szavazattal, a harmadik pedig a portugáliai Monte Barbeiro évszázados magyal tölgye 32 630 szavazattal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − 5 =