Március 22. – A Víz Nemzetközi Világnapja

Ma van a Víz Nemzetközi Világnapja.  Az idei év a nemzetközi vízügyi együttműködés éve! – „Jusson a Földön mindenkinek tiszta ivóvíz!” szlogennel.  1994 óta emlékezünk meg március 22-én természeti kincsünkről, a VÍZ-ről.  Az ENSZ 47. közgyűlése,1994-ben a Víz Világnapjává nyilvánította március 22-ét, hogy felhívja a kormányok, szervezetek, magánemberek figyelmét a víz elengedhetetlen szerepére az életünkben. A felhívás célja, hogy védjük környezetünket, ezen belül a Föld vízkészletét. Ahhoz, hogy a jövőben is mindenkinek jusson tiszta ivóvíz, hogy megmaradhassanak a folyók és tavak, erőfeszítéseket kell tennünk vizeink megóvásáért, állapotuk javításáért. Ezt célozza meg az Európai Unió Víz Keretirányelve, amely kimondja, hogy a tagállamokban 2015-ig jó állapotba kell hozni a felszíni és felszín alatti vizeket, és fenntarthatóvá kell tenni ezt a jó állapotot. Földünk felszínének 71%-a víz, ebből mindössze 2,5% édes víz, a többi sós. Csak az édesvíz alkalmas ivásra, öntözésre, tisztálkodásra, főzésre stb. Földünk ivóvíz ellátottsága drasztikusan csökken, ezáltal az egyik legnagyobb globális környezetvédelmi probléma.   A világon egyre jelentősebb az ivóvíz probléma. Az ivóvíznek sajnos nem csak a mennyisége csökken, hanem minősége is fokozatosan romlik, hiszen édesvizeink egyre szennyezettebbé válnak az emberi, mezőgazdasági és ipari terhelés által. A szennyezés forrása, az ipar által kibocsátott szennyvíz, a mezőgazdaság vegyszerekkel, gyom-és rovarirtókkal, műtrágyával szennyezi a vizet, de mi emberek is komoly mértékben járulunk hozzá a problémához, mosószereket, kozmetikumokat, savakat, lúgokat juttatunk a természetbe.

A szomorú tények: Az ENSZ jelentése szerint, hat emberből egynek nem jut tiszta ivóvíz. Tanulmányok szerint 2025-re a vízhiányos országok lakossága fél milliárd körül lesz. Legfőképpen Afrikát és Dél-Ázsiát érinti a probléma mindene. 2080-ra megközelítőleg 2,3 milliárdan nem jutnak majd ivóvízhez. Az egy főre jutó ivóvíz mennyisége a világ különböző részein

  • 573 l – USA
  • 385 l – Olaszország
  • 250 l – Svájc
  • 150 l – EU
  • 130 l – Németország
  • 110 l – Magyarország
  • 87 l – Kína
  • 10 l – Mozambik

A Víz – H2O A víz színtelen, szagtalan, íztelen folyadék. A víz az egyetlen olyan anyag a Földön, amely mindhárom halmazállapotában megtalálható, szilárd halmazállapotban jég, légnemű halmazállapotban gőz. Egy átlagos felnőtt ember szervezete 50 l vizet tartalmaz. Egy ember évente több mint 1000 liter folyadékot iszik. A veséken naponta 180 liter testnedv folyik át.

Vigyázzunk rá!

 Ez a nap jó alkalom arra, hogy mindannyian végiggondoljuk, hogy mi az, amit mi magunk is megtehetünk a vízért, nemcsak a Víz Világnapján!

Ide kattintva néhány jól hasznosítható tippet találunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − négy =