Kapacitásszakadék

Szakértők szerint 2020-ig mintegy ezermilliárd eurót kellene az energiatermelésbe befektetni ahhoz, hogy az igényeket ki lehessen elégíteni. Magyarországon is hasonló a helyzet, már középtávon is jelentős kapacitásbővítésre lenne szükség. „Tekintettel arra, hogy a jelenlegi erőműparkunknak mintegy a fele maradhat csak meg majd’ 2 évtized távlatában, azt kell jeleznünk, hogy mintegy 6300 MW új bruttó erőműves teljesítőképességet kellene létrehozni hazánkban.  A források, a villamos teljesítőképességek várható alakulása – meglévők megszűnése, újak létesülése alapján megállapítható, hogy elsősorban a pótlás igénye sürget új létesítést, kisebb mértékben pedig a fogyasztás növekedése.” (Forrás: mavir.hu)

A forráslétesítés szükségessége Magyarországon

1Forrás: mavir.hu

A különböző lobbik (nukleáris, fosszilis, megújuló) természetesen saját megoldásaikat preferálják, és környezetvédelmi és árképzési számháborút is vívnak. Melyik lesz az olcsóbb, melyik „tisztább”? Ebben nem kívánok állást foglalni, de azt kutatásokból tudom, hogy a fogyasztók egy jelentős része meglehetősen árérzékeny, azaz a fizetendő ár sokkal jobban érdekli, mint az, hogy milyen forrásból származik az energia. És így van ez nem csak a Magyarországon, hanem még a nyugat-európai országokban is, ahol a lakosság környezettudatossági színvonala és anyagi helyzete össze sem hasonlítható a miénkkel. Egy Németországban végzett közvélemény-kutatás például kimutatta, hogy a lakosság 77%-a most már jobban aggódik a villamosenergia-árak emelkedése, mint az atomerőművek léte miatt! Magyarországon pedig még inkább ez a helyzet.

2

A TNS Hoffmann tavalyi felvételéből kiderült, hogy a megújuló energiaforrások népszerűsége pusztán elvi szintű, mivel „a lakosság jelentős többsége, 69 százaléka meghatározó szempontként említette az energia árát. A lakosság nagyobb része nem lenne hajlandó többet fizetni a villamos energiáért, ha azt drágább energiaforrásokból állítanák elő – még ha az megújuló is.”

Persze a zöld energia népszerűsíthető, a közvélemény formálható, de annyira nem, mint amennyire a környezetvédők szeretnék. Az energiaforrások kiválasztásánál, az optimális forrásmix megalkotásánál az árat még nagyon sokáig nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő − 7 =