A freskófalu

A Zöld színe blogon eddig több alkalommal is foglalkoztunk falfestészettel (itt találja), elsősorban vizuális környezetvédelmi megfontolásból.  Sajnos településeink falát ellepték a ronda, ostoba, öncélú falfirkák: az ápolatlanság, rendezetlenség képzetét keltik. A lepusztultságot, az igénytelenség valóságát példázzák. Pedig az utcai falakra festett képeknek lehetne más hivatása: vidámabbá varázsolni a szürke falakat, megtörni az egyhangúságot, elhitetni velünk, hogy lehet másmilyen környezetben is élni. Szerencsére egyre több helyen, egyre többen vallják ezt, és, ami fontosabb, tenni is hajlandók érte.

1A fotó forrása: bodvalenke.eu

Ezek közé tartozik Bódvalenke is, ahol a házak falára gyönyörű szekkókat festettek (itt megnézheti a galériát) roma művészek. A projekt még 2009-ben indult, Pásztor Eszter kezdeményezésére, az Európa Műhely Kulturális és Közművelődési Társaság és a Magyar Református Szeretetszolgálat Közhasznú Alapítvány segítségével. Mára Bódvalenke világhírűvé vált, mint az egyetlen olyan falu a világon, amelynek falait műalkotások díszítik. Vannak más festett falvak is, Indiában, Mexikóban, Egyiptomban, Új-Zélandon, de ezek az alkotások inkább a „public art” kategóriába tartoznak. 18 magyar és más európai országból származó roma festőművész 33 képet alkotott a faluban. A Bódvalenkére látogató műértők szerint közülük legalább 6 a világ bármely nagy múzeumában megállná a helyét – olvashatjuk a SozialMarie díjra benyújtott pályázatukban.

2A fotó forrása: bodvalenke.eu

Merthogy pályáztak erre a díjra. A SozialMarie díj ugyanis megvalósult, szociálisan innovatív kezdeményezéseknek szól. Az eddigi történések, eredmények azt mutatják, a bódvalenkei kísérlet megfelel a kiírásnak. Nem pusztán egy látványosság, idegenforgalmi attrakció, hanem valódi közösségfejlesztő tett. Hatással van a kulturális életre (Sárkányünnep, Asszonykórus stb.), a környezetvédelemre (tisztaság, szelektív hulladékgyűjtés), a munkahelyteremtésre (kézműipar). Növeli az itt élők önbizalmát, erősíti identitásukat. Hozzásegíti őket, hogy saját lábukra tudjanak állni.

talán

A díjat a bécsi Unruhe Magánalapítvány 2005 óta hirdeti meg olyan projektek számára, amelyek innovációs erejét és kreativitását a gyakorlat is visszaigazolta. Évente 15 díjat ítélnek oda, összesen 42.000 euró értékben. A díjátadó ünnepség időpontja minden év május 1-e, helyszíne a bécsi ORF Radio Kulturhaus nagyterme. A díj odaítélését közönségszavazatokkal is támogathatják (itt), segítsük mi is Bódvalenkét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + négy =