Csökkent a lakossági gázfogyasztás

Az energiahivatal (MEKH) szerint 2012-ben 7 százalékkal kevesebb gázt fogyasztottunk, mint az előző évben és 20 százalékkal kevesebbet, mint öt éve. A hír hallatán először megörültem, halad a környezetvédelem ügye, lám, egyre többen spórolunk az energiával, és ez jó, mert, ha kevesebb fűtőanyagot használunk, csökken a levegő szennyezettsége is.  Egészen biztos, hogy az energiával való takarékosságnak van ilyen hatása, a dolog mégsem ennyire egyszerű. Nem, mert a tudatos fogyasztás mellett ott van a kényszer is, sokan egyszerűen nem tudják, nem akarják a drága gázt fizetni, ezért más megoldást keresnek. Fával, szénnel, és sajnos elég sokan, mindenféle szennyező anyaggal (pet palack, kátrányos, ragasztóval átitatott fa) fűtenek, vagy nem is fűtenek. És más, egészen elképesztő módokat eszelnek ki. Volt régebben egy szerény jövedelmű ismerősöm, aki kalmopyrinnel és más izzasztó gyógyszerekkel, valamint sok- sok takaróval és vastag pulóverekkel vészelte át a telet.

A fogyasztás alakulásában természetesen még az időjárás is szerepet játszhat. Szakértők számításai szerint egy fokos változás körülbelül 1,5-2 millió köbméter gázfogyasztás-változást jelent, ami 2,3-2,7 százalékos fogyasztáscsökkentést vagy növekedést eredményezhet. Eredményezhet, de most mégsem ez történt, mert az elhúzódó hűvösebb időjárás ellenére is csökkent a fogyasztás, pedig – a modell szerint – növekednie kellett volna.  Maradt tehát az anyagi vagy a környezettudatos megfontolásból eredő takarékosság, illetve az alternatív fűtési rendszerre való átállás. (Kb. 100 ezer háztartás áll le a gázról és választott más energiahordozót az utóbbi években!).

És a takarékoskodásban még bőven vannak tartalékok. Számtalan trükkel lehet a háztartások gázfogyasztását csökkenteni. http://energiapedia.hu/energiamegtakaritas-tippekamely , Nagyon sokat spórolhatunk, ha odafigyelünk a fűtésre, a melegvíz használatra, és a főzésre, amelyek a háztartások energiafelhasználásának megközelítőleg 80 százalékát teszik ki; ha áldozunk lakásunk energetikai korszerűsítésére. A NegaJoule2020 kutatása kimutatta, hogy a magyar lakóépületek energiafelhasználását több mint 40%-kal lehetne csökkenteni energiahatékonysági korszerűsítések révén.  Ehhez azonban tudatosabb hozzáállásra, erőteljesebb tájékoztató kampányokra és persze önerőre is szükség lenne, ami azonban nagyon sokaknak egyáltalán nem áll rendelkezésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 − 3 =