Műanyagtömeg a Dunában

A Bécsi Egyetem kutatói megállapították, hogy a Duna egyes szakaszain több műanyaghulladék van a vízben, mint halikra. Kétségtelenül markáns vélemény, de vajon hogyan juthattak erre a meghökkentő következtetésre?

Az MTI híradása szerint a kutatók eredetileg a fejlődésben lévő kishalak eloszlását akarták feltérképezni a Duna Bécs és Pozsony közötti szakaszán. Ennek folyamán tapasztalták, hogy több műanyagszemcse van a vízben, mint halivadék. Méréseik szerint ezer köbméter vízben átlagosan 317 műanyag részecske (4,8 gramm) és 275 cseperedő hal (3,2 gramm) található. A műanyaghulladék csaknem 80 százaléka valószínűleg ipari eredetű.

1

Az Environmental Pollution című tudományos folyóiratban közzétett eredményeik arra engednek következtetni, hogy a folyó sokkal erősebben szennyezett műanyaggal, mint ahogyan azt korábban gondolni lehetett. A kutatók a környező népességszám és a helyi vízhozam alapján úgy számolnak, hogy a Duna naponta mintegy 4,2 tonna műanyaghulladékot juttat a Fekete-tengerbe. Pedig a vízben lebegő plasztikhulladék veszélyezteti a halakat, mert ha lenyelik, akár halállal járó belső elzáródást is okozhatnak. De más problémát is okozhat: a műanyagdarabokhoz ugyanis káros vegyi anyagok tapadhatnak, amelyek a halak elfogyasztásán keresztül az emberi szervezetbe is bejuthatnak.

Mit tehetünk ez ellen? Többet, mint gondolnánk. Azon túl, hogy újra és újra szóvá tesszük minden zöld médiafelületen; iskolákkal, önkormányzatokkal, horgászokkal stb. figyelemfelkeltő akciókat is szervezhetünk, de időnként csatlakozhatunk nemzetközi kezdeményezésekhez is. Úgy, ahogy néhány magyarországi szervezet (Mikrolin, TKV, HUKE, Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság) tette a Waste Free Danube, azaz a ‘hulladékmentes Dunát’ projekt esetében. A neszmélyi kikötőben felállított palackgyűjtő hálóval néhány óra alatt (!) 1 köbméter hulladékot, többségében műanyag palackot fogtak fel. A hulladék-lehalászást többször is meg fogják ismételni, majd a tapasztalatokat közzéteszik azért, hogy ezzel az eljárással, más folyószakaszokon, folyókon is megtisztíthassák a vízfelületet.

2

Természetesen tudom, hogy önmagában ez sem oldja meg a Duna műanyag-szennyezettségének a problémáját, de arra mindenképpen jó, hogy felhívja a figyelmet és másokat is cselekvésre serkentsen. Amire nagy szükségünk lenne, ha élvezni is szeretnénk a mi Dunánkat….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 + tizenkilenc =