Tűzfalfestők

A belvárosi kerületekben (különösen Erzsébetvárosban) egyre több helyen jelennek meg azok az „utcai művészek”, akik a terület lepusztult falait hozzák rendbe, tűzfalakat, aluljárókat, járdákat festenek át. Vidámabbá varázsolják a környéket: esztétikai értéket adnak a szürke falaknak, megtörik az egyhangúságot, elhitetik velünk, hogy lehetne másmilyen környezetben is élni.

Most újabb látványos képekkel gazdagodtak a belvárosi tűzfalak, ezúttal a Neopaint Works alkotógárdájának jóvoltából. Megjegyzem, egyébként is ők a legaktívabbak, az utóbbi 2 évben 16 tűzfalfestmény készült Budapest belvárosában, abból 13-at a Neopaint Works festett meg.

A társulat a Lengyel Intézet 75. születésnapjára készítette el a „lengyel–magyar barátság fáját” a Lengyel Intézet megbízásából, ezzel a felirattal: „Magyarország és Lengyelország két örök életű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele”.

1A magyar-lengyel barátság fája a Klauzál utcában (Neopaint Works)   

Ezt követően egy egészen különleges, megkapó portréval jelentkeztek a Gozsdu udvarban, ezúttal az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) Közép-európai Regionális Képviseletének megbízásából. Az utcai tárlat így lassan, de biztosan, szépen gyarapodik. Tavaly adtak át például a Dob utca és a Csányi utca sarkán egy, a kerület hangulatához jól igazodó életképet, néhány karakteres figurával.

2A festmény beolvad a valóságba. A Neopaint Works életképe a Dob és a Csányi utca sarkán 

A kerület hangulata, külleme azonban nem csak a profikat, hanem az egyre több kárt okozó grafittizőket is megihlette, vagy csak éppen arra jártak a festékszóróval. Megfékezhetetlenek, de nem csak nálunk, hanem szerte a világban. Olvastam például, hogy a német vasút már drónokat is bevetett, hogy visszaszorítsa a kocsikat, falakat tönkretevő fiatalok tevékenységét, azonban nem jártak sok sikerrel, mert a jelenség újra és újra felüti fejét. Legfeljebb máshol, kevésbé ellenőrzött területeken.

3

Rút a rúttal. Összefirkált, lepusztult kapu a Síp utcában

Nem tudom mi a megoldás, sokan még a szépen kifestett tűzfalalt is féltik. „Tényleg jók, de sajnos nemsokára jönnek a firkálók, és amelyiket elérik, csúnyán összefirkálják majd, mert nekik elsősorban az okoz örömet, ha más örömét elrontják.” (ottomol kommentje az ingatlan.blogon) Sovány vigasz, hogy az új alkotások olyan magasan vannak, ameddig már nem ér fel a romboló szándék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × öt =