Fűts okosan!

03

Ezen a néven indított kampányt három szervezet (FM, OKHT, Hermann Ottó Intézet) a fűtési szezon kezdetén. www.futsokosankampany.hu A kampány célja felhívni a lakosság figyelmét egyes szilárd tüzelőanyagok használatának veszélyeire, a lakossági hulladékégetés tilalmára és káros hatásaira, valamint elérhetővé tenni minden olyan információt, amely a helyes fűtési technikát ismerteti. Szükség van erre? Nagyon is! Az elmúlt években készített országos légszennyező anyagleltár adataiból kiderül, hogy napjainkban a kisméretű szállópor kibocsátásához a legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá (közel 70 %-kal). Emellett lényegesen kisebb a hozzájárulása a korábban fő probléma-forrásnak gondolt iparnak (kb. 7 %) és közlekedésnek (kb. 10 %). Ennek oka, hogy a gázról sokan áttértek a szilárd fűtőanyagokra, miközben az ipari létesítményeket komoly környezetvédelmi berendezések felszerelésére kötelezték és az autók üzemanyag összetétele is pozitív irányba változott.

04

Nem mindegy tehát, hogy mivel és hogyan fűtünk. A gáz kevésbé szennyez, mint a szén (különösen az olcsó barna és a lignit), de tiszta energiának ez nem mondható. A villamos energia és a fa sokkal környezetkímélőbb. Különösen a száraz tüzelőfa, amely nem juttat többlet széndioxidot a levegőbe, csak annyit, amennyit a növény az élete során megkötött, és ami rothadás útján (ami egy lassú égés) ugyancsak eltávozna a légtérbe.

A különböző fűtőanyagot felhasználó fűtési módok éves széndioxid-kibocsátása egy 100 négyzetméteres ház esetén Forrás: tudatosvasarlo.hu

07

A nagyon ártalmas, emiatt tiltott fűtőanyagok, mint például, az olajos talpfák, lakkozott parketták, rétegelt lemez, bútorlap, rongyok, autógumi, háztartási hulladékok, olajos papírral tömött pet-palackok (!) még a szénnél is nagyságrendekkel veszélyesebbek, és nem csak a környezetre, hanem a lakásban tartózkodókra is. Sőt, leginkább rájuk veszélyes. Ezekből az anyagokból ugyanis elégetéskor a bennük található, vagy kezelés következtében felhordott, különböző mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezáltal szennyezve a környezetet, közvetlenül károsítva az egészségünket. Jó, ha észben tartjuk, hogy Magyarországon 8-14 ezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség következtében. Amelyhez sajnos a helytelen fűtési mód is hozzájárul.

05

Tudom, ahol szegénység van, ahol a napi étel és a fűtés között kell dönteni, ott nem a fűtőanyag minőségének kérdése lesz az elsődleges. Egyes közvélemény-kutatási adatok szerint a magyar lakosság 27 százaléka nem tudja a lakását rendesen fűteni, ami még akkor is nagy szám, ha tudjuk, hogy véleményükbe más tényezők (jövedelmi helyzet, lakásminőség, tüzelőanyag beszerzési nehézség) is beszüremkednek. Ha valamiben, akkor abban kellene segítenünk, hogy az anyagi nehézségek miatti senki se kényszerüljön olyan megoldást választani, ami saját és mások egészségét is komolyan veszélyezteti. Például a szociális tüzelőanyag-támogatások kiterjesztésével, és nem utolsó sorban a kiutalt fűtőanyagok gondos megválasztásával. És, ha ezt meg tudjuk oldani, teljes joggal és szigorral követelhetnénk meg a környezetvédelmi szempontok betartását is.

1 thoughts on “Fűts okosan!

 1. Sikerült megfejtenem a matematikát, viszont a fűtés gondjait, hiába írom és olvasom,
  előre nem megy!
  A fa égetése kevesebb CO2-t szabadít fel, ha elég, mint ami benne van. Ez egy jól hangzó megállapítás, csak hát, a korhadás is égés, maximum annyi a különbség, hogy a korhadásnál hosszabb idő áll rendelkezésre! Az égés fokozatai, lassú égés,
  izzás, ÉGÉS, gyors égés. Az ÉGÉS, egy tökéletlen égés, ami lánggal jár, de mi a láng?
  El nem égett, éghető anyag!!!! Az agrár fórumban írja, (bandigh: kis láng, vagy nagy láng!), egyik sem fűt, igaz némi hő szabadul fel minden égésnél, de az energia 60%-a, elszáll, korom és füst formájában. Inkább ez szennyezi a levegőt, környezetet, mint a CO2, tisztán! Ezek az anyagok, tovább égethetők lennének, ha
  „fűtésre” használnánk, de ez azzal járna, hogy harmada tüzelőanyag fogyna, és ez,
  „CSAK” a fogyasztó érdeke lenne!!!
  Ez a helytelen tüzelés eredménye, ha nem így csinálnák, még kétszer több embernek jutna fa, a hulladékok helyett! Ez lenne a környezetvédelem, nem a sok konferencia. Persze erre meg kéne tanítani az embereket, különösen azokat akik írásaikkal bebizonyítják, hogy életükbe jól, még sosem fűtöttek!
  A SZÉN alkalmas, a tiszta égésre, jól szabályozható, ha valaki tudja, mi a titka, mert titok! Én visszanézem az írásaimat, aztán egy idő után eltűnnek, várjuk a csodát, a dánok már, a gázfűtést is betiltották, vajon miért?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 + 1 =